Guvernul pregătește sancțiuni mai dure pentru șoferii cu datorii. De ce ți-ar putea fi suspendat permisul
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 09:25
- Economie
- Ascultă știrea

Măsuri mai dure pentru șoferii cu datorii, anunță Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.
Șoferii care nu își achită amenzile de circulație riscă să rămână fără permis de conducere, potrivit unei măsuri anunțate de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. Inițiativa face parte dintr-un proiect legislativ mai amplu care are ca scop îmbunătățirea colectării veniturilor la bugetul local și combaterea inechităților din sistem.
„Dacă nu plătești amenda auto, după 90 de zile să ți se rețină permisul până când achiți amenda, pentru că ai niște amenzi de circulație și nici nu intenționezi să le plătești. Dacă au trecut 90 de zile, înseamnă că nu vrei să o faci. Aici trebuie găsită o formulare juridică atentă, pentru a evita probleme de constituționalitate. Se poartă în continuare discuții și pe tema amenzilor contravenționale”, a declarat Cseke Attila, la Antena 3 CNN, potrivit economica.net
Ministrul subliniază nevoia unor mecanisme clare prin care datoriile să fie recuperate de autoritățile locale. „Este necesar să fie create mecanisme prin care aceste debite să fie stinse față de autoritățile locale, pentru că vorbim despre echitate — nu este corect ca doar unii să fie obligați să plătească”, a explicat acesta.
Măsura privind suspendarea permisului se va alătura altor prevederi din pachetul legislativ promovat de guvern. Pachetul include restricții și pentru alte categorii de datornici.
Astfel, persoanele care intenționează să achiziționeze un autoturism nu o vor putea face dacă figurează cu datorii către stat. Achiziția va fi permisă doar după ce datoriile sunt achitate și se prezintă dovada plății. În mod similar, cei care solicită autorizație de construire pentru o locuință vor putea obține documentul doar dacă nu au obligații restante față de bugetul public. De asemenea, pentru beneficiarii de ajutoare sociale care au datorii către stat, sumele datorate vor fi reținute la sursă, din venit.
Ministrul a punctat că aceste măsuri vin în sprijinul echității fiscale și urmăresc eliminarea privilegiilor de facto de care beneficiază anumite categorii de persoane care evită constant plata obligațiilor.
„Nu e corect ca numai unii să plătească taxe și amenzi, numai unii să trăiască cu spirit civic și obligație când plătesc la ghișee, chiar la cozi, impozite. Dar vedem și o altă parte a societății care de ani de zile nu a plătit nimic. O parte dintre ei sfidează, o parte dintre ei s-ar putea să fie din motive sociale, dar și atunci poți să faci comparație și să vezi că și alte persoane cu o situație financiară nefericită totuși achită”, a spus ministrul Dezvoltării.
Toate aceste propuneri vor fi cuprinse într-un proiect de lege care urmează să fie definitivat și prezentat public în perioada următoare.