Guvernul se aşteaptă să încaseze 20-60 milioane euro din vânzarea pe Bursă a 20% din acţiunile Tarom

Guvernul se aşteaptă să încaseze 20-60 milioane euro din vânzarea pe Bursă a 20% din acţiunile Tarom
Guvernul estimează că va obţine minimum 20 milioane euro şi maximum 60 milioane euro pentru pachetul de 20% din acţiunile Tarom care va fi vândut pe Bursă, scenariul pe baza căruia a fost estimat în final şi comisionul intermediarului indicând însă obţinerea a 40 milioane euro din această tranzacţie

În urma negocierilor cu FMI, Guvernul a decis, în vara acestui an, începerea procedurilor de vânzare a unui pachet de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al Tarom, printr-o ofertă publică secundară iniţială la Bursa de Valori Bucureşti.

Guvernul a convenit cu FMI va pachetul de 20% să fie vândut până la finele acestui an, urmând ca ulterior, atunci când condiţiile pieţei o vor permite, să fie cedat controlul companiei.

În contextul întârzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursă, Guvernul şi FMI au convenit însă, în ultimele negocieri din toamna acestui an, ca termenul de finalizare a procedurii să fie amânat până la sfârşitul lunii aprilie 2012, relevă un document oficial obţinut de MEDIAFAX.

Conform planului iniţial, intermediarul listării trebuia selectat până la finele lunii octombrie, iar prospectul de vânzare trebuia publicat la jumătatea lunii decembrie 2011, astfel încât operaţiunea să fie finalizată până la sfârşitul acestui an.

La începutul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anunţat însă că licitaţia pentru selectarea intermediarului la listarea unui pachet reprezentând 20% din acţiunile Tarom va fi anulată, întrucât a existat o singură ofertă, şi aceea neconformă şi scumpă. Această unică ofertă a fost depusă de consorţiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital, fostă KBC Securities România.

În aceste condiţii, conform ultimelor negocieri cu FMI, au fost stabilite alte termene de vânzare a acţiunilor Tarom, în care selectarea intermediarului este considerată drept acţiune prioritară care trebuie finalizată la începutul lunii decembrie, iar prospectul trebuie publicat până la sfârşitul lunii ianuarie, astfel încât procedura să fie încheiată până la finele lunii aprilie 2012, indică documentul citat.

După ce consorţiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital a revizuit oferta şi a redus comisionul la jumătate din suma solicitată iniţial, Guvernul a revenit asupra deciziei de anulare a licitaţiei de selecţie a intermediarului pentru listarea a 20% din acţiunile Tarom.

Acelaşi document relevă că oferta consorţiului format din firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital a fost respinsă iniţial deoarece comisionul solicitat era de 3,99% dacă statul obţine cel mult 20 milioane euro pentru pachetul de acţiuni Tarom vândut pe Bursă, la care se adăugau în plus, în mod cumulat, între 1% şi 3% pentru diferenţele de bani suplimentare rezultate din tranzacţie.

Astfel, intermediarul ar fi încasat până la 798.000 euro (reprezentând un comision de 3,99% din valoarea tranzacţiei) dacă statul obţine maximum 20 milioane euro pentru pachetul de acţiuni Tarom vândut pe Bursă, dar ar fi primit puţin peste un milion euro (reprezentând comisionul plus 3% din diferenţa de peste 20 milioane euro) dacă statul obţine pe Bursă între 20 şi 30 milioane euro.

Pe baza aceluiaşi algoritm, intermediarul ar fi încasat 1,3 milioane euro (comisionul de 3,99% plus 3% din diferenţa de peste 20 milioane euro şi încă 2,5% din diferenţa de peste 30 milioane euro) dacă statul ar primi între 30-40 milioane euro şi ar fi putut primi peste 1,5 milioane euro (comisionul de 3,99% plus 3% din diferenţa de peste 20 milioane euro, plus 2,5% din diferenţa de peste 30 milioane euro şi încă 1% din diferenţa peste 40 milioane euro) dacă statul ar încasa între 40-60 milioane euro.

Documentul citat relevă însă că, după decizia Guvernului, consorţiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital a "reanalizat" oferta financiară şi a solicitat un comision unic de 1,99% din valoarea tranzacţiei, suma care ar fi primită de intermediar scăzând astfel la jumătate faţă de nivelul propus iniţial.

Astfel, prin noua ofertă, intermediarul ar primi 398.000 euro dacă statul ar obţine 20 milioane euro pentru acţiunile Tarom, 597.000 euro pentru o tranzacţie de 30 milioane euro, 796.000 euro pentru 40 milioane euro şi 1,1 milioane euro pentru 60 milioane euro.

"Din tabel (în care sunt prezentate comparativ comisionul iniţial şi cel din noua ofertă-n.r.) rezultă că, în cazul noii oferte, pentru o valoare a tranzacţiei de 40 milioane euro, comisionul cuvenit intermediarului va fi de 796.000 euro, faţă de oferta iniţială în care comisionul era aplicat diferenţiat pe tranşe şi pentru care, la aceeaşi valoare a tranzacţiei de 40 milioane euro, comisionul intermediarului ar fi de 1,3 milioane euro. Ofertantul desemnat nu va beneficia de un comision fix pentru prestarea serviciilor, acesta urmând a fi plătit doar la sfârşitul tranzacţiei, din comisionul de intermediere şi numai dacă oferta are succes;altfel, activitatea prestată de intermediar este oferită în mod gratuit", se arată în document.

Ministerul Finanţelor a evitat să se pronunţe în această problemă, transmiţând Guvernului doar că întreaga responsabilitate pentru încheierea contractului cu intermediarul în condiţiile noii oferte revine Ministerului Transporturilor.

 

Etichete
Comenteaza