Harta Clujului care „şchioapătă”

Harta Clujului care „şchioapătă”
Zone cu sincope, cu probleme de accesibilitate şi legături deficitare cu oraşul, dar cu potenţial de revitalizare vor fi adunate într-un proiect pregătit de arhitecţi pentru Universitatea de Vară din iulie.

Obiective pentru care au fost propuse concursuri de idei pentru reamenajare, dar care nu s-au mai concretizat în practică, zone cu potenţial de evenimente sau spaţii uitate ale oraşului vor fi punctate pe harte cu "sincope" a oraşului, aflat la doar câteva luni distanţă de anul în care preia titlul de Capitală Europeană a Tineretului (CET).

"Vrem să discutăm ce s-a întâmplat până acum în alte zone care au fost studiate şi propuse pentru intervenţii de reabilitare, să vedem ce s-a întâmplat pe Cetăţuie sau în Grădina Botanică şi să punem jos o hartă. Să arătăm zonele care nu sunt încă în regulă şi nici foarte pregătite pentru evenimentele pe care ar trebui să le găzduiască oraşul în 2015, când Clujul devine CET. Să vedem care sunt zonele cu potenţial, dar unde sunt sincope, care au probleme cu accesibilitatea, care "şchioapătă" şi să venim cu posibile soluţii de reutilizare", a explicat Szabolcs Guttmann, președintele Ordinului Arhitecților din România - Transilvania (OART).

Universitatea de Vară, pregătită de OART, va avea loc în primele două săptămâni din iulie şi va aduna participanţi din cadrul mai multor universităţi şi linii de studii. Harta anunţată ar urma să fie finalizată după aceste săptămâni de studii, adică în iulie, şi să fie popularizată în toamnă.

Una dintre temele de studiu va fi str. Kogălniceanu, zonă pentru care a fost anunţată intenţia de realizare a unui concurs de soluţii în vederea reamenajării. Acesta nu s-a concretizat încă, deşi planuri au fost expuse în urmă cu mai bine de un an. Zona a fost analizată şi la ediţia de anul trecut a Universităţii de Vară, dar în 2014 participanţii ar urma să continue procesul şi să lărgească studiul privind accesibilitatea (curţi, stradă, accese) şi potenţiale evenimente care ar revitaliza locul.

Alături de Kogălniceanu şi Piaţa Mihai Viteazul, subiecte de (preconizate, dar nerealizate) concursuri de idei pentru reamenajare, Universitatea de Vară de anul trecut a avut ca teme de analiză la Cluj şi Grădina Botanică şi Grădina Miko. Grădina Botanică, "îmbogăţită" cu minime dotări şi mai bine conectată cu centrul istoric, şi Grădina Miko, de pe str. Clinicilor, sunt spaţii care pot fi mai bine folosite în oraş, arată studiile rezultate în urma unei Universităţi de Vară organizate de OART.

Grădina Botanică este un spaţiu deja testat pentru diverse evenimente, ale Ordinului Arhitecţilor sau mai recent în cadrul noului festival Colours of Cluj. Deşi aflat pe primele locuri în topurile de recomandări pe care oraşul le face turiştilor, locul e folosit sub potenţial, consideră arhitecţii.

Str. Mihail Kogălniceanu e în acest an şi zona aleasă ca temă pentru Scena Urbană, iniţiativă a OART care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane şi redarea acestora comunităţii. În anii trecuţi, locurile selectate au fost Cetăţuia (2012) şi Grădina Botanică (2013).

Comenteaza