Hubul pentru industrii creative, funcțional din acest an pe Dealul Lomb

Hubul pentru industrii creative, funcțional din acest an pe Dealul Lomb
Creativii din Cluj, așteptați pe dealul de afaceri din oraș

Primul hub din oraș care va strânge antreprenorii în industrii creative va fi activat în cursului acestui an, promite managerul Centrului Cultural Clujean (CCC), Ștefan Teișanu. Obiectivul urmează să fie amenajat în Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC).

“Anul acesta vom deschide primele noastre spații: Culturepreneurs Hub, dedicat industriilor creative și culturale, cu spațiu coworking și trei laboratoare (film, design, machine learning), muzeu al științei - centru interactiv, unde se vor organiza activități educaționale de știință, tehnologie, inginerie. Am înființat și rețeaua școlilor din Cluj - încercăm să o capacităm să atragă practici educaționale din afara sistemului școlar.

Încercăm și alte inițiative rețelizatoare, precum România Remarcabilă, în zona Transilvaniei, care vizează sursa de patrimoniu; avem și o rețea de orașe europene, The Culture Net, pe care am creat-o pentru a mobiliza orașele cu același crez asupra rolului culturii în dezvoltarea urbană“, a menționat oficialul CCC, într-o intervenție pe platforma UrbanizeHub Romania.

Acesta le-a mărturisit participanților la dezbaterea cu managerii culturali din România că sectorul cultural poate aduce beneficii economice importante la nivel național. “La Cluj ne-am propus înființarea unei organizații pe termen lung care să să mobilizeze cultura, să lucreze cu alte sectoare cheie ale societății care să genereze transformare socială și dezvoltare locală.

Suntem 104 organizații membre, cele importante din oraș, de la festivaluri la teatre, galerii de artă, dar și mediul de afaceri, universități, societatea civilă, primărie, consiliu local, în curând ni se vor alătura alte 10. Modelul nostru adună toate sectoarele cheie pentru a genera, prin cultură, impact social și chiar economic.

Cultura este considerată acum drept o Cenușăreasă deși poate genera mai mult pentru produsul intern brut. Aportul economic, social al culturii sunt majore, dar nimeni nu se uită la aceasta ca la o forță transformatoare pentru oraș și pentru societate, așa cum vrem noi să facem la Cluj. CCC lucrează la 12 teme mari, de la inovare urbană (mobilitate, viitorul muncii, reziliență, locuire), până la educație culturală și artistică, patrimoniul care generează valoare în societate”.

Cultura care produce bani

Culturepreneurs este un program de educație antreprenorială dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative. Proiectul susține crearea și dezvoltarea de afaceri în design, film, muzică, meșteșuguri, edituri și alte sectoare creative, oferind acces la spații și laboratoare de coworking, instruire și consultanță în management, tehnologie și provocări ale societății, precum și prin organizarea de oportunități de întâlnire și de networking cu părțile interesate relevante.

Programul este o componentă cheie a proiectului de cercetare și dezvoltare Cluj Future of Work, cofinanțat de Comisia Europeană prin Urban Innovative Actions. Acesta a lansat o provocare pentru 80 de idei de afaceri din sectoarele cultural şi creativ, deschise către tehnologie, ce intenţionează să dezvolte proiecte sustenabile.

Antreprenorii debutanţi sau avansaţi care se înscriu în program vor avea acces gratuit la ateliere de formare, programe de mentorat, spaţii, echipamente şi premii în bani pentru a-şi pune ideile în aplicare. Culturepreneurs este dedicat profesioniştilor din sectoarele culturale şi creative,

"Am gândit un program care să susţină un designer care vrea să lanseze în producţie un nou scaun, un muzician care visează la o casă de discuri sau un programator care vrea să dezvolte o editură digitală. Ne dorim să consolidăm mediul antreprenorial din Cluj prin proiecte sustenabile şi creative, dar şi să creăm o reţea solidă de colaborări şi parteneriate", a explicat Andreea Bercan, managerul Culturepreneurs.

"Practic, aceştia vor fi primii utilizatori din CREIC care va pune la dispoziţia celor selectaţi în cadrul programului trei laboratoare dotate cu echipamente şi software de ultimă generaţie, dar şi spaţii de cowork şi alte facilităţi necesare antreprenoriatului în industrii creative", a declarat Ovidiu Cîmpean, director dezvoltare locală în Primăria Cluj-Napoca.

Participanţii vor lucra alături de profesionişti din Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Universitatea de Artă şi Design,  Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.

Culturepreneurs este un program susţinut încă de la lansare de către Banca Transilvania, în cadrul Cluj Future of Work, primul proiect din Europa de Est finanţat de către Urban Innovative Actions. CFW este un proiect iniţiat de Divizia de Inovare Urbană Cluj-Napoca a CCC, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.

Comenteaza