Imobiliarii: locuințele se vor scumpi cu 15%. Clujul e campion la prețuri

Imobiliarii: locuințele se vor scumpi cu 15%. Clujul e campion la prețuri

Prețurile apartamentelor și caselor vor fi majorate ca efect al scumpirii materialelor de construcții cu 20%, estimează experții imobiliari. Clujul este pe primul loc pe țară în topul prețurilor la locuințe, cu 1.800 euro/mp.  

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Veștile îi îngrijorează pe cumpărători, care au constatat deja o majorare a prețurilor și în 2020. Timpul îndelungat petrecut acasă, odată cu mutarea serviciului în online, i-a determinat pe mulți să ia decizia de a-și cumpăra o casă, conform Digi 24. O femeie a găsit ce-și dorea după lungi căutări și zeci de vizionări. Inițial a vrut să cumpere o locuință în capitală, dar prețurile ridicate nu i-au permis acest lucru.

"Am căutat extrem de mult în funcție de preț, de locație. Prețurile în ultimul timp au crescut destul de mult. Bugetul a fost de 90.000 de euro, m-am uitat și în București, dar ajungeau la 200.000 de euro cu ce îmi doream eu și nu aveam această sumă".  Materialele de construcție au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor, atrag însă atenția constructorii. Aceste creșteri se vor reflecta și în prețul final al caselor.

Reprezentantul unei firme de construcții spune că, dacă anul trecut plătea 280 de lei pentru 20 de litri de vopsea, prețul a ajuns la 310 lei, în creștere de 11%. "S-au întâmplat în ultimele 2-3 săptămâni creșteri substanțiale ale prețurilor la materiale. La ciment a fost o creștere de 15%, la cărămidă de 20-25%, la fier - o creștere de 30%, la vopsea cam 10% față de 2020. Asta se va simți și în prețul imobilelor".

Majorarea prețurilor la case și apartamente se va observa în lunile următoare, spun dezvoltatorii. "Costurile de construcție cresc, trebuie să reorganizăm și să calculăm cum vom integra creșterea materialelor în costul de vânzare al apartamentului. Luna trecută a fost mai bună decât ianuarie anul trecut, vorbim de o creștere la 20% privind cererea apartamentelor noi", spune Gabriel Focșăneanu, dezvoltator imobiliar.

Într-un complex de apartamente dintr-o zonă apropiată capitalei, prețul unei locuințe cu două camere a ajuns la 70.000 de euro. În Timișoara, prețul unui apartament nou a sărit de 1.200 euro/mp. Pe lângă acești bani, cei care au mașini trebuie să plătească și locul de parcare. Cele mai scumpe apartamente din țară sunt la Cluj-Napoca, unde un metru pătrat util construit costă 1.800 de euro. Pe locul doi se situează capitala, cu 1.470 de euro.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza