Imobiliarii se tem de legea dării în plată

Imobiliarii se tem de legea dării în plată
80% din brokerii imobiliari consideră legea dării în plată drept un risc major pentru piața imobiliară din România.

Portalul de specialitate Imobiliare.ro a efectuat un sondaj în rândul a 400 de agenții imobiliare cu privire la efectele aprobării legii în forma actuală (cedarea garanției imobiliare în schimbul radierii ipotecii). 45% dintre respondenți spun că vom asista la o prăbușire a pieței imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, iar 37% se așteaptă la o încetinire temporară a acesteia. 
 
64% apreciază că o posibilă creștere a avansului solicitat de instituțiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influența negativ şi în mare măsură piața imobiliară din România, ca urmare a scăderii numărului de clienți eligibili sau a creșterii gradului de prudență a băncilor. 4% consideră că o asemenea măsură nu va avea efecte asupra pieței imobiliare.

41% sunt de părere că prețurile imobilelor de locuit vor fi afectate semnificativ, anticipând scăderi de peste 20%, în vreme ce o proporție egală estimează că scăderile vor fi de 10% sau mai mult. 12% dintre cei intervievați consideră că scăderea prețurilor imobiliare va fi de cel mult de 5%.
 
Atunci când vine vorba despre evoluția nivelului chiriilor, 30% dintre respondenți cred că acesta va fi afectat semnificativ (creșteri de 20%), iar 45% se așteaptă la majorări de 10%. Majoritatea consideră că efectele economice vor fi negative.

55% cred că sectoarele serviciilor de construcții vor fi afectate profund, inclusiv din prisma pierderii locurilor de muncă. 8% dintre respondenți consideră că oferta și cererea se vor echilibra imediat, iar piața va continua să funcționeze ca în prezent.

Parlament contra bănci

Iniţiatorul legii dării în plată, deputatul Daniel Cătălin Zamfir, a venit cu o idee nouă, legată de Programul Prima Casă. "Dacă băncile nu mai vor acest program, atunci voi propune Guvernului să înfiinţeze o agenţie guvernamentală care să acorde astfel de produse cu garanţie de stat. Sau produsul poate fi acordat prin CEC Bank. De ce să capitalizăm băncile?", a declarat acesta.
 
Iniţiatorii proiectului legislativ au adus mai multe modificări textului de lege, care urmează să fie discutate în Parlament. BCR a transmis o analiză din care rezultă că legea va distorsiona piaţa imobiliară şi sectorul ipotecar, va îngreuna creditarea, va conduce la scăderea dobânzilor la depozite şi va face să dispară Programul Prima Casă.

Comenteaza