Impozit de 500% pentru pentru proprietarii de clădiri neîngrijire, în 2017, la Cluj

Impozit de 500% pentru pentru proprietarii de clădiri neîngrijire, în 2017, la Cluj
Primăria clujeană a trimis peste 3.000 de somaţii proprietarilor de imobile care necesită lucrări de refaţadizare. Potrivit unei hotărâri de consiliu local, aceştia vor trebui să plătească anul viitor un impozit majorat cu 500%, dacă nu încep imediat lucrările de întreţinere.

Hotărârea îi priveşte şi pe proprietarii de terenuri care nu sunt îngrădite şi curăţate. Aceste măsuri au devenit posibile după intrarea în vigoare a noului cod fiscal.

"Potrivit noului Cod Fiscal, în anul 2017 municipalitatea va impozita cu 500% clădirile neîngrijite din centrul istoric, la care proprietarii nu au început demersurile legale pentru refațadizare până la data de 30 noiembrie 2016, conform somațiilor transmise pe parcursul anului", se arată într-un comunicat remis presei.

Municipalitatea a început deja procesul de refaţadizare a unor clădiri din centrul oraşului pe banii săi, pe care urmează apoi să îi recupereze de la proprietari. Primul pachet de clădiri reabilitate se află pe străzile Horea şi Samuil Micu, respectiv în Piaţa Avram Iancu. Alte 30 de clădiri ar urma să fie modernizate de către primărie într-o a doua etapă.

În 2013, administraţia locală a pus la punct procedura de refaţadizare a clădirilor din centrul istoric al oraşului. Atunci, autorităţile anunţau că vor suporta 20% din costul lucrărilor, iar restul de 80% din sumă va fi acordată cu titlu de împrumut proprietarilor de clădiri care nu au bani pentru modernizare, oamenii fiind obligaţi să returneze banii în 10 ani. Dintre cei somaţi, mai puţin de 10% au demarat lucrările de refaţadizare.

Mai multe detalii AICI.

Comenteaza