Împrumutul de la FMI cerut de Traian Băsescu va costa fiecare angajat 4.600 €

Împrumutul de la FMI cerut de Traian Băsescu va costa fiecare angajat 4.600 €
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că, anul viitor, Guvernul României va trebui să acceseze încă un împrumut extern de 5,7 miliarde de dolari.
Puterea apelează în continuare la împrumu­turi împovărătoare pentru a ţine sub control finanţele ţării, fără a lua în considerare costurile pe care vor trebui să le suporte românii. Presiu­nea cea mai mare cade pe angajaţi. Financiarul.ro a calculat cât va avea de plătit fiecare dintre salariaţii români pentru a acoperi împrumutul extern de 5,7 miliarde de euro propus de Traian Băsescu: peste 4.600 de euro în cinci ani!!

Numărul salariaţilor a scăzut la 4,32 milioane, potrivit ultimelor date ale INS, dintr-o populaţie de aproximativ 21,4 milioane de oameni. Din salariile câştigate trebuie plătite pensii pentru nu mai puţin de 5,4 milioane de persoane care nu mai lucrează. De asemenea, o parte din aceşti bani vor merge la FMI şi celelalte instituţii în contul sumelor împrumutate pentru finanţarea defici­tului bugetar. Fiecare angajat are de platit 4.618 euro, din care 2.997 de euro Fondului, adica aproape 600 de euro pentru fiecare din cei cinci ani de rambursare efectivă a creditului de 12,95 miliarde de euro, din 2012 până în 2016. Practic, mai mult de un salariu mediu pe economie va merge la FMI.

Calculat la întreaga populaţie, fiecare român are de platit 932 de euro, din care 605 euro către Fond. Daca planurile anunţate de preşedinte privind contrac­tarea unui nou împrumut, de 5,7 miliarde de euro, vor deveni realitate, atunci suma totală a datoriilor va ajunge la 25,65 miliarde de euro, din care 18,65 miliarde de euro doar catre FMI. Acest lucru înseamna că presiunea asupra fiecarui angajat va ajunge la 5.937 de euro, o sumă mai mare decât veniturile anuale ale multora dintre români. Partea FMI din aceasta suma este de 4.317 euro.

Etichete
Comenteaza