În cât timp vinzi un apartament la Cluj

În cât timp vinzi un apartament la Cluj
În Cluj-Napoca marja de negociere pentru locuințe este de 3% | Foto: West City

Anul trecut a avut loc o ușoară diminuare a perioadei necesare pentru vânzarea unui apartament în Cluj, însă ca tranzacția să aibă loc proprietarul este nevoie să aștepte în medie trei luni.

Potrivit unui raport de piață publicat de portalul Imobiliare.ro, dintre marile orașe, în capitală a fost înregistrată anul trecut cea mai scurtă perioadă medie de vânzare pentru un apartament (42 de zile). București e urmat de Timișoara (52 de zile), Brașov (68), Constanța (77), Cluj-Napoca (91), Iași (98).

O scădere importantă, de la 50 la 42 de zile, a avut loc în București, nivelul actual fiind cel mai scăzut din 2015 încoace, chiar dacă destul de apropiat de cel consemnat în 2016 (44 de zile). O ușoară diminuare a timpului necesar pentru vânzarea unui apartament a avut loc și în Cluj-Napoca, de la 94,5 la 91 de zile.

În strânsă legătură cu perioada de vânzare, un alt element important pentru înțelegerea dinamicii activității de tranzacționare este marja de negociere – calculată ca diferență între prețul de intrare a unei proprietăți în piață și cel ultim, de ieșire.

Comparativ cu 2018, acest din urmă indicator a consemnat atât variații pozitive, cât și negative în cele șase mari orașe. Piața rezidențială autohtonă se află în căutarea unui echilibru.

Cea mai mare marjă de negociere, anume 4%, a fost practicată în Brașov; media pe anul trecut indică o creștere față de nivelul valabil în 2018, anume 3,15%. Pe locul doi în clasamentul marjelor de negociere din marile orașe se află Cluj-Napoca, cu 3,3%, în scădere 3,37% în 2018, respectiv de la 3,9% în 2017.

O marjă de negociere importantă, anume 3,08%, poate fi găsită și în București, ceea ce reprezintă o scădere față de nivelul de 3,4% atins în 2017 și 2018. Marje de negociere de sub 3% pot fi găsite în Constanța (2,3%, în creștere de la 2,16%), respectiv, în Iași (1,68%, în scădere de la 1,82%).

În ultimii trei ani, marja de negociere pentru apartamentele tranzacționate în marile orașe s-a menținut la un nivel stabil, nedepășind 4%. Deși între așteptările vânzătorilor și cumpărătorilor există o diferență, între cele două părți poate fi observat și un echilibru la acest capitol, între ele neapărând ecarturi prea mari.

loading...
Comenteaza