În cât timp vinzi un apartament la Cluj

În cât timp vinzi un apartament la Cluj
În Cluj-Napoca marja de negociere pentru locuințe este de 3% | Foto: West City

Anul trecut a avut loc o ușoară diminuare a perioadei necesare pentru vânzarea unui apartament în Cluj, însă ca tranzacția să aibă loc proprietarul este nevoie să aștepte în medie trei luni.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Potrivit unui raport de piață publicat de portalul Imobiliare.ro, dintre marile orașe, în capitală a fost înregistrată anul trecut cea mai scurtă perioadă medie de vânzare pentru un apartament (42 de zile). București e urmat de Timișoara (52 de zile), Brașov (68), Constanța (77), Cluj-Napoca (91), Iași (98).

O scădere importantă, de la 50 la 42 de zile, a avut loc în București, nivelul actual fiind cel mai scăzut din 2015 încoace, chiar dacă destul de apropiat de cel consemnat în 2016 (44 de zile). O ușoară diminuare a timpului necesar pentru vânzarea unui apartament a avut loc și în Cluj-Napoca, de la 94,5 la 91 de zile.

În strânsă legătură cu perioada de vânzare, un alt element important pentru înțelegerea dinamicii activității de tranzacționare este marja de negociere – calculată ca diferență între prețul de intrare a unei proprietăți în piață și cel ultim, de ieșire.

Comparativ cu 2018, acest din urmă indicator a consemnat atât variații pozitive, cât și negative în cele șase mari orașe. Piața rezidențială autohtonă se află în căutarea unui echilibru.

Cea mai mare marjă de negociere, anume 4%, a fost practicată în Brașov; media pe anul trecut indică o creștere față de nivelul valabil în 2018, anume 3,15%. Pe locul doi în clasamentul marjelor de negociere din marile orașe se află Cluj-Napoca, cu 3,3%, în scădere 3,37% în 2018, respectiv de la 3,9% în 2017.

O marjă de negociere importantă, anume 3,08%, poate fi găsită și în București, ceea ce reprezintă o scădere față de nivelul de 3,4% atins în 2017 și 2018. Marje de negociere de sub 3% pot fi găsite în Constanța (2,3%, în creștere de la 2,16%), respectiv, în Iași (1,68%, în scădere de la 1,82%).

În ultimii trei ani, marja de negociere pentru apartamentele tranzacționate în marile orașe s-a menținut la un nivel stabil, nedepășind 4%. Deși între așteptările vânzătorilor și cumpărătorilor există o diferență, între cele două părți poate fi observat și un echilibru la acest capitol, între ele neapărând ecarturi prea mari.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza