Încă 1.000 de "sezonieri" au plecat de pe aeroportul din Cluj. Pentru câți bani își iau lumea în cap românii în plină pandemie

Încă 1.000 de "sezonieri" au plecat de pe aeroportul din Cluj. Pentru câți bani își iau lumea în cap românii în plină pandemie
| Foto: Profimedia

Peste 1.000 de muncitori au plecat marți de pe aeroportul din Cluj-Napoca spre Germania.

Exodul muncitorilor sezonieri continuă, în plină stare de urgenţă. Peste 1.000 de muncitori au zburat, şi marți, spre Germania, însă nu toţi au plecat la cules de sparanghel. Unii vor lucra pe plantaţiile de căpşuni.

De ani de zile, o femeie merge la lucru în Germania. Toţi banii câştigaţi îi investeşte în casă. 

Muncitoare “La căpşuni. Nu este uşor, dar nici greu. Nu mă doare spatele de la muncă. Sunt bună de muncă. Am facut o casă şi toti banii i-am băgat în casă. Aici, în ţară, nu se fac bani; am fost angajată pe un salariu de 1.500 de lei”, a spus femeia, potrivit Mediafax.

Elena şi-a lăsat copilul în grija bunicilor şi a plecat la muncă în Germania alături de soţul ei. Zece ore pe zi lucrează acolo la cules de căpşuni.

Elena Stoian, muncitoare: “În agricultură, este greu, dar ce să facem.”
Reporter: Şi câte ore staţi aplecată să culegeţi?
Elena Stoian, muncitoare: ”Opt, zece, depinde. La început faci şi febră musculară, primele două săptămâni până ne acomodăm, apoi e mai uşor. Vrem să ne construim o casă a noastră, eu şi soţul.”

Dar muncitorii uită de oboseală după ce trece sezonul. Se întorc acasă cu banii cu care pot să-şi construiască visurile.

Petre Ramonica, muncitoare: “Bărbaţii sunt pe câmp; noi, femeile, suntem în hală. Pe noi nu ne lasă afară. Sincer, eu sunt la a doua căsnicie, ne-am cumpărat acum o casă şi încercăm să o punem la punct. “

În Germania, un muncitor sezonier poate să câştige chiar şi 3.000 de euro pe lună.

Comenteaza