Exclusiv Încep lucrările la un MALL NOU. Aproape cât Iulius, dar mult mai central. EXCLUSIV: cum arată proiectul

Încep lucrările la un MALL NOU. Aproape cât Iulius, dar mult mai central. EXCLUSIV: cum arată proiectul

Studiile spun că la Cluj este loc pentru patru mall-uri. Avem trei, iată că vine și al patrulea.

Toamna se numără (încă o dată) mall-urile la Cluj. Sunt tot trei, dacă socotim și Platinia, dar nu pentru mult timp. În perioada următoare, vor începe lucrările la încă unul, care - ca dimensiuni - va urca pe podium. Proiectul a primit autorizația de construire în vara aceasta.

Oxygen Mall va fi construit pe terenul fostului abator, într-un spațiu al Clujului trist cândva, care acum se pregătește să devină foarte viu. Ce avem în zonă: Parcul Feroviarilor, cu un concurs de soluții pentru reamenajare deja câștigat, Someșul, regândit de spanioli tot în urma unui concurs, construcții noi și moderne pe Anton Pann, răsărite în urma prevederilor din actualul plan urbanistic general.

Încep lucrările la un MALL NOU. Aproape cât Iulius, dar mult mai central. EXCLUSIV: cum arată proiectul

Deasupra și în jurul complexului comercial se creează o zonă exuberantă. Vor fi ridicate trei clădiri de 16-18 etaje, două de birouri și una rezidențială, și acestea parte a proiectului Oxygen. În plus, Maurer Imobiliare construiește în dreptul sensului giratoriu de pe str. București un bloc de 22 etaje. Ambele terenuri i-au aparținut cândva omului de afaceri Arpad Paszkany.

Încep lucrările la un MALL NOU. Aproape cât Iulius, dar mult mai central. EXCLUSIV: cum arată proiectul

Revenind la mall, ZIUA de CLUJ a aflat că acesta va avea 55.000 mp, din care 35.000 mp dedicați magazinelor. Spre comparație, Iulius Mall are 41.697 mp dedicați retailerilor, potrivit datelor de pe Wikipedia. Complexul comercial din Gheorgheni are 2.180 de locuri de parcare, iar Oxygen ar urma să aibă 1.800-1.900.

200.000
mp construiți ar urma să aibă întregul Oxygen Mall & Office & Residence

Magazinele se vor desfășura pe două etaje înalte; vor exista cinema și food-court. Deși se estimează că proiectul va fi gata abia peste doi sau trei ani, sunt deja contracte semnate cu retaileri. Printre ei, Michael Kors, firma americană care tocmai a cumpărat brandul Versace. Pe acoperișul mall-ului vor fi așternute pământ și gazon pentru realizarea unei zone verzi de mari dimensiuni. Vor fi 10.000 mp, o parte parc public, o alta destinată exclusiv locatarilor din clădirea rezidențială.

Încep lucrările la un MALL NOU. Aproape cât Iulius, dar mult mai central. EXCLUSIV: cum arată proiectul

Între mall și stația de autobuz din Piața Abator, deci pe deasupra străzii București, a fost prevăzută o pasarelă.


100

de milioane de euro este investiția aproximativă în întregul ansamblu, mall + birouri + apartamente.


Proiectul Oxygen este dezvoltat de societatea Mercurial SRL, în care apar ca acționari fiii cunoscutului om de afaceri clujean Ștefan Gadola. Cele mai multe acțiuni le deține fiul cel mare, Raul, iar fratelui său, Sorin, îi revin mai puține.

Ștefan Gadola este unul dintre fondatorii grupului EnergoBit, alături de Peter Pal și Ioan Socea. El a fost și vicepreședinte al clubului CFR, în epoca Paszkany. Cei doi au făcut mai multe tranzacții celebre; patronul EnergoBit a cumpărat terenul pe care se ridică acum mall-ul, dar și cel pe care se afla baza sportivă CUG.

Comenteaza