Începe construcţia blocului de 22 de etaje din centru. Aparţine unui pensionar din Bârlad :)

Începe construcţia blocului de 22 de etaje din centru. Aparţine unui pensionar din Bârlad :)
Au început lucrările la blocul care se naşte din controversata relaţie de afaceri dintre Paszkany Arpad şi fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Pe amplasamentul fostului showroom şi service Ecomax, din Piaţa Abator, au început lucrări. Acolo ar urma să se edifice a doua cea mai înaltă clădire de locuinţe şi birouri din Cluj. Blocul de 22 de etaje (în total, 26 de niveluri: 3 de subsol + parter + mezanin + 20 de etaje + etaj retras) ar fi trebuit să fie construit începând din martie 2017, dar abia acum, că tot vine iarna, se organizează şantierul. Mai înalt ar urma să devină doar blocul de la intrarea în municipiul Cluj dinspre Floreşti, construit de omul de afaceri Radu Vlas. 25 de etaje sunt desenate pe proiect, iar momentan se semeţesc vreo nouă.

Pe panoul de informare apare numărul de telefon al unui pensionar din Bârlad. „Sunt din Bârlad, nu am nicio treabă cu Abatorul vostru de la Cluj. Puneţi-l pe tâmpitul de patron să schimbe numărul de telefon", a spus pensionarul, când a fost contactat de ZIUA de CLUJ. Păcăleala ţine: şeful Poliţiei Locale, Marcel Bonţidean, a declarat că dezvoltatorul nu poate fi amendat pentru că şi-a trecut pe panou un număr de telefon greşit.

Pentru imobilul din Abator, investiţia estimată este de peste 16 milioane de lei, împărţită astfel: 15,1 milioane pentru locuinţe, 880.000 pentru birouri şi 160.000 pentru organizarea de şantier. Proiectul este dezvoltat de firma Romdesign SRL, care este parteneră cu Plan Trade SRL, o societate de proiectare. De altfel, arhitectul Ladislau Hanga, de la Plan Trade, semnează acest proiect. Romdesign este din Cluj şi îi are ca acţionari pe Septimiu Liviu, 36 de ani, şi pe Victor Octavian, 34 de ani, fiii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole Liviu Mărghitaş, preşedinte al Senatului USAMV în vremea când Sorin Apostu era şi profesor acolo, şi primar.

Liviu Mărghitaş era decanul USAMV atunci când Paszkany Arpad a obţinut terenul de 70 de milioane de euro pe care a construit Polus Center. DNA Cluj a dat, în 4 octombrie 2007, o soluţie de neîncepere a urmăririi penale pentru rectorul de la acea vreme al USAMV, Liviu Alexandru Marghitaş. Procurorii au constatat că acesta nu a comis nicio ilegalitate atunci când a renunțat să apere drepturile de administrator ale Universităţii asupra terenului de 35 de hectare care i-a fost dat spre folosinţă. Pe acel teren al statului, Paszkany Arpad a construit centrul comercial privat care acum se numeşte "Vivo!". În Abator lucrurile stau pe dos: Paszkany a vândut terenul pe care se afla showroom-ul Ecomax familiei lui Mărghitaş.

Fraţii Mărghitaş au deja vechime ca dezvoltatori imobiliari şi, ca nişte oameni de afaceri care se respectă, nu au ocolit scandalurile. În 2013, presa a scris că locuitorii de pe strada Observatorului 109 au făcut un scandal uriaş după ce Romdesign a început să construiască un bloc de cinci etaje pe un teren considerat de vecini drept spaţiu verde. Primăria a explicat că pământul a fost revendicat şi retrocedat, apoi vândut dezvoltatorilor imobiliari. În acel caz, partenerii de afaceri ai băieţilor lui Liviu Mărghitaş au fost cei de la Inter Vega Impex SRL.

Un alt scandal relatat de ziare, în care au fost implicaţi Septimiu şi Octavian, s-a înregistrat pe strada Dâmboviţei, în „Groapa" din Mărăşti, unde Romdesign a construit un bloc de şapte etaje, tot pe ceea ce locuitorii considerau că este spaţiu verde. Vecinii susţineau că imobilul s-a ridicat prea aproape de un altul, fără a se respecta distanţa minimă prevăzută de reglementările în construcţii (care de regulă se obţine împărţind înălţimea clădirilor la doi).

 

 

Comenteaza