Începutul facultății vine cu prețuri mai mari la chirii în Cluj-Napoca. Orașul de pe Someș are cele mai scumpe garsoniere

Începutul facultății vine cu prețuri mai mari la chirii în Cluj-Napoca. Orașul de pe Someș are cele mai scumpe garsoniere
| Foto: randyjournalism/Pixabay.com

Anul universitar în Cluj-Napoca vine cu prețuri mai mari pentru chirii. Orașul de pe Someș a fost ajuns din urmă de București în ceea ce privește tarifele cerute de proprietari pentru închirierea apartamentelor.

Chiriile solicitate pentru apartamentele din cele mai mari șase orașe ale țării au continuat să se majoreze în luna septembrie, pe fondul unei oferte tot mai scăzute și a unei cereri stimulate de întoarcerea studenților pentru începerea unui nou an universitar. 

Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe garsoniere

Capitală a înregistrat un avans semnificativ, prețurile ajungându-le din urmă pe cele din Cluj-Napoca, oraș considerat până acum cel mai scump pentru chiriași, conform datelor unei platforme de imobiliare.

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din țară pentru cei care își doresc să închirieze o garsonieră. Chiria medie practicată pe plan local este de 330 euro/lună. Pe parcursul lui 2023, chiriile solicitate pentru garsonierele din Cluj-Napoca s-au majorat cu 12%, potrivit imobiliare.ro.

Pentru un apartament cu 2 camere chiriașii trebuie să își aloce, în medie, un buget de 500 euro/lună, la egalitate cu cel necesar pentru o astfel de imobil în București. În cazul acestui tip de locuințe, proprietarii au scumpit chiriile cu aproape 16% de la începutul anului și până la mijlocul lunii în curs.

În Cluj-Napoca, un avans important s-a putut sesiza, de la o lună la alta, în cazul apartamentelor cu 3 camere. Dacă în august o astfel de locuință putea fi închiriată cu 600 euro, în prezent chiria a ajuns la 650 euro/lună.

De menționat este și faptul că, pe parcursul lui 2023, chiriile apartamentelor cu 3 camere au crescut tot cu aproape 16%, mai arată sursa citată.

Începutul facultății vine cu prețuri mai mari la chirii în Cluj-Napoca. Orașul de pe Someș are cele mai scumpe garsoniereSursă: imobiliare.ro

„Chiriile continuă să crească și este probabil ca acest trend să continue și în lunile următoare. Oferta disponibilă pe segmentul chiriilor este la un nivel scăzut, iar cererea continuă să fie ridicată. Dincolo de sezonalitate, cererea pe piața chiriilor este alimentată de scăderea tranzacțiilor pe piața vânzărilor de locuințe”, a declarat Daniel Crainic, Chief Marketing Manager Imobiliare.ro.

Cele mai căutate locuințe au fost, în septembrie, cele situate în imobilele aflate în zona Mărăști. Acestea au fost urmate de proprietățile din zonele Gheorgheni și Zorilor, cunoscute ca fiind preferate de studenți.

Comenteaza