Informaticienii Clujului au produs 1 miliard de euro într-un an

Informaticienii Clujului au produs 1 miliard de euro într-un an

Județul Cluj concentrează companii axate pe tehnologia informației (IT) care au generat anul trecut afaceri de 1,1 miliarde de euro. Cea mai mare este Endava, pe locul cinci la nivel național. 

Industria de software din țară va crește cu 12,5% în acest an, ajungând la un business de 8,2 miliarde de euro, potrivit estimărilor agenției KeysFin. Sectorul se menține în topul industriilor cheie pentru economia țării, ponderea întregului IT&C în produsul intern brut fiind de 6,1% în 2019 și 7,1% în semestrul I din 2020.

„Inovația ar trebui să stea la baza dezvoltării durabile a României, iar industria de software este pilonul principal. Paradoxal, pandemia a reprezentat o oportunitate pentru acele companii care au venit cu soluții de digitalizare potrivite pentru nevoile multor industrii, obținând rezultate peste așteptări”, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

În 2019, în România activau 24.000 de companii din domeniul software-ului, dintre care 22.600 micro, 1.100 mici, 328 medii și 20 mari. Cea mai mare pondere din afaceri a fost generată de companiile medii, cu (37,4%), urmate de corporații (25,7%).

Cea mai mare companie de software din țară este Oracle România (afaceri de 200 milioane de euro), urmată de IBM România (197 milioane), Ericsson România (161 milioane), Bitdefender  (140,5 milioane) și Endava România Cluj (135 milioane). Cele mai mari 10 companii din industrie au cumulat afaceri de 1,3 miliarde euro.

Profitul net a crescut cu 27,3% față de 2018, ajungând la peste 1 miliard de euro. 16.000 de firme (67%) au înregistrat profit, 6.000 (25%) au fost în pierdere, iar restul au avut un rezultat nul. Numărul de insolvențe a scăzut cu 25%. Pe primul loc în topul celor mai profitabili jucători din domeniu se află  SAP România , cu un profit net de 36 de milioane de euro.

Numărul de angajați din industria de software a crescut cu 43,3% în ultimii cinci ani, la 130.000. Cu toate acestea, potrivit datelor Eurostat, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la deficitul de angajați în domeniu, necesarul fiind estimat la zeci de mii de specialiști, conform asociațiilor profesionale.

Cursa de a atrage angajații în IT, și mai ales pe cei mai buni, a dus la creșterea costului mediu per angajat cu 45% în ultimii cinci ani. Cu toate acestea, productivitatea per angajat a crescut cu 18% în ultimii cinci ani, ajungând la un nivel mediu de 56.200 euro/angajat.

În topul celor mai mari angajatori locali din software se regăsesc Oracle România, pe primul loc, cu 3.400 mii de angajați, fiind urmat de IBM România (3.300) Endava România (2.600), Ericsson România (2.600),  Atos (2.200).

Primii cinci angajatori locali au concentrat 10,8% din totalul forței de muncă locale din piața de software. Cea mai mare concentrare a forței de muncă au avut-o companiile medii, cu 40% din total, urmate de multinaționale cu 24%.

Bucureștiul atrage cele mai mari firme, cifra de afaceri a companiilor din acest sector cu sediul social în Capitală fiind de 4,3 miliarde de euro (58,7% din total). Pe doi se situează județul Cluj, cu 1,1 miliarde (15,5%), urmat de Timiș, cu 347 milioane (4,8%), Iași, cu 341 milioane (4,7%), și Brașov, cu 185 milioane (2,5%). 

Pandemia care a debutat rapid în primul trimestru a dus la o nevoie imediată și stringentă de digitalizare a multor domenii cheie din România, astfel că firmele de IT au avut oportunitatea să dezvolte și să livreze rapid soluții de software relevante.

De la dezvoltarea site-urilor de e-commerce, procentul cumpărăturilor online crescând cu cel puțin 8% în acest an, și până la digitalizarea unor servicii cheie, precum cele ale industriei bancare, dezvoltatorii de software locali au răspuns cu succes cerințelor pieței.

Starbyte, o companie cu capital autohton, a lansat un modul prin intermediul căruia firmele pot afla în timp real dacă angajații sau vizitatorii poartă mască în spațiile proprii. „2020 a fost anul digitalizării, iar sectorul financiar a avut un răspuns rapid la realitățile pieței, accelerând dezvoltarea de soluții potrivite unei experiențe online ușoare pentru consumatori”, spune Ana Petrache, marketing manager Starbyte.

Potrivit unui studiu Signicat, în momentul creării unui cont nou, 40% dintre consumatori vor abandona procesul de înrolare dacă este prea lung sau complex, iar utilizatorii sunt dispuși să schimbe furnizorii de servicii financiare pentru a obține o experiență mai bună.

Drept urmare, băncile sau alte organizații care solicită clienților să viziteze o sucursală sau chiar să descarce, să tipărească, să semneze și să trimită documente suplimentare își pot pierde cota de piață în fața concurenților ce au adoptat soluții de automatizare și digitalizare.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare raportate de companii la Ministerul Finanțelor care au ca domeniu principal de activitate unul dintre cele opt coduri CAEN luate în considerare. KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România, cu 500 de clienți.

Comenteaza