Informaticienii Clujului se implică în găsirea de soluții anticoronavirus

Informaticienii Clujului se implică în găsirea de soluții anticoronavirus

Mai multe organizații de antreprenori clujeni s-au alăturat în echipa curatorilor naționali din România care se va implica în lupta europeană împotriva coronavirusului. 

Grupările locale Transilvania IT Cluster, Cluj Startups, Spherik Accelerator s-au alăturat organizațiilor Freshblood, Iceberg / Innovation & Technology Cluster, Digital Innovation Zone, TechHub Bucharest, Techcelerator, Asociația One Source, Activize și Codecamp.

Competiția nonprofit pan-europeană de inovare anti-Covid 19 va avea loc între 24 și 26 aprilie, se va desfășura online și își propune să  adune 60.000 de oameni în 300 de echipe virtuale menite să găsească, în cel mai scurt timp posibil, soluții inovatoare pentru a depăși provocările legate de coronavirus.

La aceasta pot participa corporații, universități, administrații publice, organizații nonguvernamentale, întreprinderi mici și mijlocii, startup-uri și acceleratoare. Sunt căutați dezvoltatorii, designerii, creativi și rezolvatorii de probleme cu expertiză în asistență medicală, afaceri, sociologie, educație.

De asemenea sunt căutați specialiști în domeniile digitalizării, afacerilor, sănătății, educației care pot susține echipele cu expertiza lor. Este nevoie și de ninja (organizatori) care se vor implica în coordonarea echipelor în timpul hackathon-ului.

În urma acestui hackathon se așteaptă reducerea timpul de implementare a soluțiilor inovatoare dezvoltate de start-up-uri și factorii de decizie, deoarece inovatorii vor putea folosi munca deja făcută de alți inovatori din Europa, în loc să înceapă de la zero sau să refacă munca deja făcută de către alții, potrivit Comisiei Europene.

Se vor identifica și furniza  informații spitalelor și administrațiilor publice cu privire la soluții inovatoare din alte state membre ale UE. Cele mai bune soluții vor fi invitate să se alăture platformei comunitare a Consiliului European pentru inovare (EIC), care va facilita conexiunile cu utilizatorii finali (spitale) și va oferi acces la investitori, fundații și alte oportunități de finanțare din partea EIC și alte mecanisme de sprijin financiar ale UE, de la nivel național, regional și local.

Pentru echipele participante din România organizațiile implicate din țara noastră vor organiza seminarii, susținere și mentorat în lunile ulterioare acestui eveniment. EUvsVirus este un hackathon pan-european organizat de Comisia Europeană sub patronajul comisarului european pentru inovație.

„Acest hackathon pan-european este un exemplu al modului în care Europa se poate reuni în perioade de criză. Este inspirațional să fim martori ai  acestei manifestări de solidaritate a comunității noastre de inovatori. Cei mai talentați dintre ei vor face tot posibilul să găsească soluții pentru coronavirus și să vină în sprijinul cetățenilor noștri. Aceasta este inovația europeană în acțiune”, a declarat comisarul Mariya Gabriel (foto).

Înscrierile se pot face pe site-ul Euvsvirus.org. Țările în care va rula hackathonul sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Suedia.

Comenteaza