Înghețată și dulciuri cu oxid de etilină, retrase dintr-un mare lanț de magazine. Cât de periculoasă e substanța

Înghețată și dulciuri cu oxid de etilină, retrase dintr-un mare lanț de magazine. Cât de periculoasă e substanța

Lanțul de hipermarket-uri Carrefour România retrage mai multe sortimente de înghețată, o ruladă cu ciocolată și un sorbet din cauza oxidului de etilenă prezent în compoziția dulciurilor.

Carrefour România a început retragerea de la vânzare mai multe alimente dulci, după o notificare primită de la furnizorul Froneri Ice Cream România SRL, potrivit unor informații de pe site-ului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Retailer-ul a retras următoarele produse: 

  • ruladă 3 tipuri ciocolată 650 ml
  • îngheţată vanilie 900 ml
  • sorbet lămâie 1000 ml
  • îngheţată vanilie&fructe exotice 4X100ml

Motivul rechemării îl reprezintă prezența oxidului de etilenă în aditivul folosit în fabricarea produselor - guma de carruba, scrie Mediafax.

„Se recomandă persoanelor care dețin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, se arată în informarea citată.

Ce este oxidul de etilena?

Oxidul de etilena este o substanta chimica a carei formula este C₂H₄O. La temperatura camerei, oxidul de etilena este un gaz incolor inflamabil, cu miros dulce. Este folosit pe scala larga ca sterilizant gazos, cu scopul de a steriliza echipamentele si instrumentele medicale. De asemenea, este utilizat pentru a produce alte substante chimice, inclusiv antigel, potrivit reginamaria.ro

In cantitati mici, oxidul de etilena este utilizat ca pesticid si ca sterilizant in aditivii alimentari pentru a elimina contaminarea bacteriana cu Salmonella a alimentelor. 

Care sunt riscurile pentru sanatate cauzate de oxidul de etilena?

Oxidul de etilena este clasificat de Agentia Europeana pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency - ECHA) ca mutagen (produce modificari in structura genetica), cancerigen (cauzeaza cancer) si toxic pentru functia de reproducere. 

Oxidul de etilena este un agent de sterilizare eficient deoarece are capacitatea de a deteriora ADN-ul, insa asta explica, de asemenea, posibilitatea de a cauza cancer. La om, limfomul si leucemia sunt cancerele cel mai frecvent asociate cu expunerea profesionala la oxid de etilena. In plus, cancerele de stomac si de san pot fi asociate cu expunerea la oxid de etilena.

In populatia generala, consumul de alimente care contin cantitati mici de oxid de etilena nu prezinta un risc acut, imediat, pentru sanatate, insa reprezinta un risc crescut daca alimentele contaminate cu oxid de etilena sunt consumate pe o perioada lunga de timp. Prin urmare, expunerea la oxidul de etilena trebuie redusa la minimum.

Comenteaza