Invazie fast food la Cluj

Invazie fast food la Cluj
Subway, cel mai mare lanţ de restaurante de acest gen din lume ca număr de unităţi, deschide primul său spaţiu din Transilvania. KFC se instalează în centrul oraşului.

Americanii de la Subway au semnat primul contract din Transilvania cu Iulius Group, pentru o locaţie în centrul comercial de la Cluj al lanţului de malluri. Kentucky Fried Chicken (KFC) va ocupa un spaţiu în centrul oraşului, cu vedere la Piaţa Unirii.

Subway a închiriat o suprafaţă de 80 mp, la etaj, lângă terasa Iulius Mall, iar unitatea urmează să fie inaugurată în primăvara acestui an, au anunţat oficialii grupului ieşean. În februarie, Subway a semnat cu Iulius Group primul contract din România pentru a deschide un restaurant la Iaşi, în ansamblul multifuncţional Palas. Înfiinţat în 1965, în Connecticut, Subway deţine 36.000 de restaurante în 98 de ţări. Produsele sale de bază sunt sandviciuri, preparate crocante, supe, prăjituri americane, băuturi calde şi reci. Americanii deschid opt restaurante în România în 2012.

Lanţul de restaurante fast food Kentucky Fried Chicken, ce are deja operaţionale pe piaţa locală două unităţi, a închiriat în vara anului trecut un spaţiu deţinut de primărie, dar încă nu l-a amenajat. Spaţiul de pe str. Iuliu Maniu nr. 1-3 (fostul CEC), pentru care au fost depuse trei oferte, a fost adjudecat la 88 lei/mp/lună de către US Food Network, compania care deţine licenţa pentru operarea acestor unităţi. KFC funcţionează la Cluj deocamdată doar în Iulius Mall şi Polus Center. Noua unitate este primul KFC în spaţiu stradal din Cluj, are front la stradă şi e compusă din două niveluri: subsol şi parter, pe 535 mp. US Food Network a anunţat că va amenaja în 2012 între patru şi şase spaţii pentru deschidere.

Interiorul va fi amenajat ca spaţiu standard al reţelei, dar amenajarea exterioară va trebui să respecte clădirea din centrul istoric, arată reprezentanţii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI). "E o negociere cu operatorii despre cum trebuie să arate firma. Se pare că lucrurile merg. Au primit un aviz de principiu şi urma ca ei să revină cu nişte modificări, ca să poată primi planşele şi să poată scoate autorizaţia de construire. E un spaţiu mare, înalt. La interior va fi amenajat standard, au dreptul să se organizeze cum vor, doar să nu strice clădirea. Va arăta probabil ca un prăjitor de pui. Firma trebuie să fie una corectă, în rest să rămână vitrinele mari, frumoase ale imobilului", a menţionat Adrian Borda, reprezentant al CZMI. "E posibil să apară lucruri utile în centru, interesante. Poate şi unele mai valoroase. Nici existenţa fast food-urilor nu e neapărat un lucru rău. Aceste unităţi pot aduce nişte oameni în centru", a amintit Borda.

Noutăţile TIFF

Unul dintre proiectele aşteptate pentru vară în zona ultracentrală este "punctul 0" al Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Un imobil monument istoric de pe str. Universităţii a fost închiriat pentru a fi transformat în centru al festivalului. Proiectul vizează crearea de săli multifuncţionale, reamenajarea interioară a clădirii (cu spaţii pentru cafenea, birouri, săli multifuncţionale, pub), reamenajarea curţii şi a grădinii, refaţadizarea clădirii. "Se lucrează. Sper ca spaţiul să fie gata până la ediţia de anul acesta a festivalului", a spus Adrian Borda, arhitect implicat în proiect.

Apariţii noi în centrul oraşului

Societatea Act Cultural a deschis o galerie de artă-cafenea în zona Casei Matei Corvin. Una dintre cele mai noi apariţii pe piaţa locală a restaurantelor este Bricks, inaugurat recent în locul fostului Roland Garros, într-un spaţiu închiriat pe malul Someşului. Amenajarea restaurantului-lounge, cu bucătar grec, a costat 400.000 de euro. Operatorii lanţului de librării Cărtureşti caută o locaţie adecvată în centru pentru a doua unitate la Cluj. După librăria din mall, cea de-a doua unitate Cărtureşti va fi una într-un spaţiu stradal, pentru care este nevoie de o suprafaţă de la 200 mp în sus.

 

 

Etichete
Comenteaza