Inventator român, premiat la Bruxelles

Inventator român, premiat la Bruxelles
Inventatorul român Corneliu Birtok-Băneasă a fost premiat cu medalia de aur a Salonului Innova din cadrul Concursului internaţional Bruxelles-EUREKA, desfăşurat în perioada 15-17 noiembrie, pentru că a inventat şi a reuşit să omologheze un filtru de aer care reduce consumul de carburant cu până la 15%, produsul urmând să apară pe piaţa autohtonă în mai puţin de o lună de zile.

În cadrul Salonului Innova Bruxelles, Corneliu Birtok-Băneasă a mai fost răsplătit cu Premiul special ARCA ce i-a fost oferit de către delegaţia de inventatori din Croaţia, reuşita inginerului auto român încununând eforturile sale din ultimii patru ani în domeniul creării şi perfecţionării filtrelor de aer supraaspirante inversate, informează realitatea.net.

'În urmă cu patru ani participam, pentru prima oară, la un salon internaţional de inventică, iar acela a fost, ca o fericită coincidenţă, chiar Salonul Innova de la Bruxelles. Am fost sprijinit atunci de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANSC), instituţie care a avut încredere în ideile mele şi m-a selectat în delegaţia României. A fost primul pas pe drumul unei colaborări continue. Fără să exagerez, pot spune că ANCS a avut un rol esenţial în ascensiunea mea profesională, în care am plecat de la o idee şi am ajuns până la un produs omologat', a declarat duminică, pentru AGERPRES, inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, aflat încă la Bruxelles.

Pentru a-şi pune în practică invenţia, inginerul din Deva a avut nevoie de mii de ore de muncă pentru a transpune, într-un flux tehnologic, procesul de fabricaţie al filtrului de aer ce permite scăderea consumului de combustibil la autovehicule. A fost nevoie de omologarea proiectului şi de găsirea unor investitori care să creadă în ideile sale. Inventatorul a recunoscut că drumul de la planşetă spre linia de producţie este unul destul de greu.
'În acest moment pot spune că invenţia a fost cel mai simplu lucru din acest proces. Ca să faci un produs omologat este nevoie de o susţinere financiară, altfel nu poţi evolua, iar invenţia ta rămâne la stadiul de hobby şi o folosesc prietenii. Dacă eşti inspirat, o invenţie se pune pe planşetă în două luni de zile şi apoi eşti liniştit. Eu cred că m-am maturizat foarte mult în ultimul an, pentru că în afară de instituţiile la care am depus actele pentru omologare, nu există reguli foarte clare în ceea ce priveşte producţia de filtre de aer', a spus inventatorul din Deva.

Cu sprijinul unor investitori, Corneliu Birtok-Băneasă va începe producţia filtrelor de aer pe care le-a inventat, într-o lună de zile. Inginerul auto a menţionat că preferă ca producţia acestora să se desfăşoare în România, deoarece aici poate să aibă un control strict asupra calităţii produsului.
'Vreau să arăt că şi în România se poate ca o invenţie să devină produs. Chiar dacă se spune că în România este multă birocraţie, în cazul meu a fost invers, pentru că toată lumea m-a sprijinit în demersul meu de omologare a filtrului de aer. Am avut nevoie de oameni care să creadă în mine şi iată că, într-un an de zile, am reuşit să omologhez acest produs şi să punem la punct fluxul tehnologic necesar', a adăugat inventatorul.

Potrivit estimărilor sale, preţul de raft al filtrului de aer ce reduce consumul de carburant se va situa în jurul valorii de 350 de lei.Inventatorul român a fost premiat în aprilie şi la Geneva, pentru aceeaşi invenţie.

 

Etichete
Comenteaza