Investiție de pandemie: fondurile mutuale. Câștiguri de 30-40% din suma depusă

Investiție de pandemie: fondurile mutuale. Câștiguri de 30-40% din suma depusă
Investițiile în companiile de petrol și gaze s-au dovedit a fi profitabile | Foto: Shell

Cine și-a investit banii, în martie 2020, în unul dintre fondurile administrate de Banca Transilvania (BT) Cluj putea să câștige, în decurs de un an, o sumă consistentă din banii depuși.

În pofida unui an dominat de criza Covid și incertitudini în economie, fondurile românești au reușit să aducă investitorilor câștiguri de până la 17,4%, conform platformei FinZoom. Cine ar fi început să investească în fonduri chiar la startul pandemiei, ar fi avut astăzi câștiguri și 30-40%, în cel mai rău caz, puțin peste 2%.

Fondurile distribuite în România care s-au concentrat pe investițiile în afara țării au reușit să aducă cele mai mari câștiguri. Cel mai performant fond de investiții a fost BT Energy, care a adus investitorilor un randament de 17,4%. Pe următoarele locuri se află OTP Global Mix (11,6%) și OTP Premium Return (9%).

Cele mai performante fonduri de investiții românești (2020)

1. BT Energy 17,4%
2. OTP Global Mix 11,6%
3. OTP Premium Return 9,0%
4. NN International Romanian Bond 7,8%
5. Amundi Stabilo 7,4%

BT Energy plasează banii investitorilor pe bursele din SUA și Marea Britanie, în companii din sectoarele oil & gas, furnizori și distribuitori de utilități (energie electrică, gaze naturale, apă), explorării, exploatării și furnizării de materii prime (minierit). Cele mai mari dețineri ale BT Energy sunt reprezentate de acțiunile Tenaris, Marathon Oil Corp, Cairn Energy, Royal Dutch Shell, Saipem.

Numărul investitorilor în fonduri mutuale românești a crescut în 2020, ajungând la 351.102, cel mai mare nivel din istorie. Activele întregii industrii de fonduri din România erau de 43 de miliarde de lei, în scădere cu 11% față de 2019. Câștigurile aduse de fonduri în ultimele 12 luni sunt semnificativ mai ridicate decât cele înregistrate în 2020, având în vedere că s-a plecat de la o bază de calcul mai mică.

Top 5 fonduri de investiții denominate în lei

1. ETF BET Tradeville - Patria Asset Management 47,68%
2. BT Index România ROTX - BT Asset Management 45,40%
3. BT Maxim - BT Asset Management 41,31%
4. Erste Equity România - Erste Asset Management 40,47%
5. Napoca SAI - Globinvest 37,00%

Clasamentul la 12 luni al fondurilor de investiții distribuite în România este condus de ETF BET Tradeville, cu un randament de 47,6%. ETF este listat pe Bursa de Valori București și investește în acțiunile incluse în BET, principalul indice al pieței locale. Pe locul doi s-a plasat BT Index România ROTX (+45,4%), un alt fond care urmărește evoluția unui indice bursier (ROTX).

"E confortabil pentru orice investitor să-și reseteze puțin nivelul așteptărilor, având în vedere că piața cere confirmarea acestor așteptări și să țină cont de importantă recurenței, investind lună de lună. Îi îndrum pe investitori să se gândească la investiții pe termen lung, dar să încerce să își optimizeze nivelul de investiții recurente și să utilizeze bursa că pe o modalitate foarte bună de economisire, direcționând resursele spre o piață de capital eficientă, pe care România o are" spune Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management.

Comenteaza