Cum s-a ales praful de o localitate din România care ar fi devenit oraș prosper dacă nu venea Revoluția din '89

O localitate din sudul țării a fost cândva un magnet pentru forța de muncă. Mii de oameni din întreaga țară veneau aici pentru a lucra. Din păcate, în prezent, doar ruinele fostelor blocuri muncitorești mai amintesc de acea perioadă prosperă.

Localitatea Mătăsari din județul Gorj a fost cândva un loc prosper unde oamenii veneau să adune cărbune.

În perioada 1974 - 1984 a început exploatarea cărbunelui în Mătăsari. Atunci s-au deschis Mina Mătăsari, Cariera Jilț Sud și Cariera Jilț Nord. Comuna a cunoscut o dezvoltare rapidă.

Tot mai mulți oameni din întreaga țară au început să vină să lucreze în minerit, s-au construit multe blocuri și exista un plan ca localitatea să devină oraș, scrie ImpactinGorj.

După Revoluția din 1989, situația s-a schimbat radical în rău. Minele s-au închis pe rând, iar multe dintre blocurile ridicate pentru mineri au fost abandonate, iar altele nici n-au apucat să fie terminate.

"Nu găseai locuință aici. Cum s-au închis minele, nu mai aveam locuri de muncă, au plecat toți. S-a ales praful. Chiar ne doare sufletul. Ce-a fost aici. Frumos... a fost frumos", a povestit Gheorghe, fost miner, pentru Observatornews.

Atmosferă în Mătăsari este una dezolantă cu blocurile "fantomă" abandonate. De asemenea, tot mai mulți tineri, care încă locuiesc aici, caută să se mute în alt oraș din țară sau chiar în străinătate.

Multe dintre blocurile construite pentru mineri înainte de 1989 în localitatea Mătăsari au fost abandonate, iar nimeni nu face nimic cu ele. În total sunt 60 de blocuri în localitate, însă aproximativ doar jumătate dintre ele sunt locuite, conform sursei citate anterior.

Doar în anul 2023, administrația locală din Mătăsari a anunțat că mai multe blocuri construite cu zeci de ani în urmă pentru angajații din minerit vor fi demolate.

Comenteaza