GALERIE FOTO Investiţii de 13 milioane de euro în primul parc industrial al Clujului

GALERIE FOTO Investiţii de 13 milioane de euro în primul parc industrial al Clujului
Cinci companii au în derulare proiecte care vor genera 600 de locuri de muncă, deşi aici nu au ajuns investitori-vedetă străini de talia celor din Tetarom II sau III.

Criza nu a ocolit parcul de la Tăietura Turcului: şase companii au renunţat la investiţii şi terenuri, iar alte parcele sunt şi acum "blocate" fiindcă ocupanţii lor au abandonat planurile, cel puţin temporar.

Clujenii de la EnergoBit, deja cu sediul în parcul industrial, au în curs de finalizare faza a doua a investiţiilor. Lucrările la noua hală de producţie de echipamente electrice sunt în stadiu avansat, iar în aceste luni se pregăteşte şi a treia fază a extinderii. "Cei de la EnergoBit au nevoie de un spaţiu pentru birouri, pentru managementul grupului, aşa că acum încercăm să le găsim loc", a menţionat Viorel Găvrea, directorul executiv al societăţii Tetarom. O variantă ar fi ca EnergoBit să preia o parcelă învecinată, de 1.300 mp, concesionată de societatea PMA Invest. "Aici nu s-a făcut nimic de cinci ani, aşa că i-am provocat pe reprezentanţii societăţii PMA la o discuţie, să vedem care le sunt intenţiile, dacă au de gând să înceapă lucrări în perioada următoare sau reziliem contractul. Dacă nu fac ei nimic, luăm terenul înapoi şi îl dăm unora care sunt serioşi", a explicat Găvrea.

Deocamdată, constructorii se pregătesc să închidă faza a doua. "Termenul de finalizare pentru hală este sfârşitul lunii mai, pentru partea de construcţie. Urmează dotările şi instalarea utilajelor. Preconizăm că hala va deveni funcţională în toamnă. La început vom avea 50 de oameni, apoi, anul viitor, urmează o nouă dezvoltare şi vom mai angaja", a detaliat Ioan Socea, vicepreşedinte al EnergoBit. Pentru noul imobil plănuit în Tetarom lucrările sunt la stadiul de studiu de fezabilitate. Noua clădire va avea spaţii de birouri şi cercetare. Banca Transilvania (BT) a preluat un teren iniţial ocupat de o altă societate, Via Terra, care a renunţat la parcelă, după izbucnirea crizei financiare. Terenul disponibil pentru centrul de date al BT are 3.000 mp, fiind amplasat între clădirile deja ridicate ale EnergoBit şi A&A Medical. Proiectul este în curs de realizare, iar lucrările vor începe în această vară, potrivit informaţiilor transmise de Tetarom.

Agressione, din domeniul distribuţiei de hârtie şi cartoane, va avea în Tetarom I atât o clădire de birouri, cât şi spaţii pentru o hală de producţie şi depozitare. Numărul de angajaţi care vor munci aici va ajunge la 392. Într-o primă etapă, devine funcţională hala, urmând ca până în toamnă să fie utilizabil şi imobilul de birouri. "Acum suntem la ultimele lucrări în zona de depozit, se face curăţenie, ar trebui să ne putem muta. Investiţia am calculat-o la 5 milioane de euro. Faţă de 2007, costurile pentru hală sunt cam la 65%", a menţionat Nicolae Gheorghiu, reprezentant al Agressione. Lucrările necesare stabilizării terenului din spatele halei au întârziat mutarea cu două luni. Krisia West, ce va ridica un imobil de birouri, a finalizat studiile geo şi urmează să realizeze o investiţie de 1 milion de euro, ce va crea 72 de locuri de muncă. PlantExtrakt nu a început încă lucrul, dar, conform datelor Tetarom, investiţia societăţii este estimată la 3,5 milioane de euro.

Şase societăţi care au concesionat teren au renunţat la parcele fără să mai implementeze investiţiile anunţate. "Impactul crizei economice s-a reflectat în dinamică: unii au renunţat la investiţii, dar au venit alţii care au dorit să facă proiecte", a rezumat Găvrea. Există şi parcele blocate deocamdată din cauza "pauzei" de investiţii luate de clienţi, cum este cazul terenului rezervat de Babos Holding. "Aveam o clauză în contract care spune că, dacă nu îşi achită obligaţiile financiare în 45 de zile, trebuie să părăsească terenul. Ei nu vor să plece, nici nu mai construiesc nimic. Ne judecăm de trei ani. Acum, firma e în insolvenţă şi noi trebuie să discutăm cu lichidatorii", explică Găvrea.

Societatea Transilvania Juices, care ar fi trebuit să realizeze investiţia pe terenul concesionat Babos Holding, s-a plâns în instanţă că nu a putut ridica o fabrică din cauza calităţii precare a terenului şi a cerut despăgubiri. De cealaltă parte, administratorii parcului au susţinut că fiecare investitor comandă un studiu geotehnic înainte de a începe o lucrare şi că, în funcţie de acesta, continuă sau nu investiţia. Deocamdată, pe terenul de 1,3 ha se "odihneşte" scheletul de metal al unei preconizate fabrici. Nici centrul de servicii de business (hotel, birouri, comerţ, spaţii de relaxare) propus de CBC Development Design în cadrul proiectului Global Plaza nu s-a mai concretizat. În clădirea deja ridicată s-ar putea realiza un centru medical, conform planurilor actuale anunţate de CBC.

Administraţia din Tetarom are de rezolvat asigurarea locurilor de parcare care au devenit insuficiente. Ar fi nevoie de un parking cu 500 de locuri. Pentru aceasta sunt luate în calcul mai multe variante. Una vizează un spaţiu între Tetarom şi calea ferată, sub rezerva restricţiilor impuse privind respectarea unor distanţe minime. Mutarea în subteran a unei linii electrice ar putea elibera teren în Tetarom, prin eliminarea restricţiilor de construire. Proiectul este prins în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, cu perspective de a obţine finanţare, menţionează directorul Tetarom. La fel şi un alt proiect, care ar trebui să rezolve o problemă istorică în parcul industrial: prevenirea alunecărilor de teren şi stabilizarea versanţilor. "Proiectul are o valoare estimată la 8 milioane de euro, dar este prevăzut în trei faze. S-ar putea ca după prima fază, care presupune studii detaliate, să constatăm că investiţia necesară este mai mică", a detaliat Găvrea.

 

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza