Investiții de aproape 900 de milioane de euro pe piața imobiliară din România în 2021. Unde s-au băgat cei mai mulți bani

Investiții de aproape 900 de milioane de euro pe piața imobiliară din România în 2021. Unde s-au băgat cei mai mulți bani
| Foto: Arhiva

Piaţa de investiţii imobiliare din România a înregistrat anul trecut tranzacţii de aproape 900 de milioane de euro, asemănător cu 2020. În ciuda contextului pandemic, retailul a reintrat în vizorul investitorilor locali şi internaţionali în ultimul trimestru din 2021.

Piaţa de investiţii din România a înregistrat anul trecut tranzacţii de aproape 900 de milioane de euro, în linie cu nivelul din 2020. În ciuda contextului pandemic, retailul a reintrat în vizorul investitorilor locali şi internaţionali în ultimul trimestru din 2021.

Valoarea totală a investiţiilor imobiliare s-a apropiat de 900 de milioane de euro în România în 2021, mai bine de o treime din suma tranzacţionată fiind înregistrată în ultimele trei luni ale anului, potrivit consultanţilor Colliers România.

Deşi în categoria celor mai puternic afectate de pandemie, sectorul de retail a fost dominant în ceea ce priveşte tranzacţiile, cu o pondere de 48% din volumul total al investiţiilor din ultimul trimestru, urmat de spaţiile industriale şi logistice (29%) şi birouri (17%).

Trimestrul 4 din 2021 s-a dovedit a fi unul dintre cele mai bune trimestre din istoria recentă, înregistrând o valoarea totală a investiţiilor imobiliare de 342 de milioane de euro, în creştere cu aproape 400% faţă de nivelul de sub 70 de milioane de euro din perioada similară a anului trecut.

„Ultimul trimestru al lui 2021 a fost destul de echilibrat, toate cele trei segmente imobiliare majore - retail, industrial & logistică şi office având o contribuţie semnificativă. Retail-ul a fost cel mai activ, cu două tranzacţii care au adus aproape 48% din volumele totale”, explică Simina Niculiţă, Partner & Head of Retail Agency la Colliers.

Interesul investitorilor în ceea ce priveşte produsele de retail a fost în continuă creştere în ultima jumătate de an, concentrându-se pe diverse categorii de produse, precum retail park-uri sau galerii comerciale, centre comerciale din oraşe secundare terţiare care necesită o repoziţionare sau boxuri închiriate către supermarketuri sau DIY.

Sunt mai multe tranzacţii în negociere pe aceste categorii de produse, care au început în 2021 şi urmează să fie încheiate anul acesta.

„Volumul, deşi bun, nu reuşeşte să arate adevărata amploare a cererii, deoarece interesul investitorilor răspunde unei oferte limitate de produse. Acest lucru este valabil pentru toate sectoarele imobiliare importante: birouri, retail si industrial. Din cauza blocării procesului de autorizare, există multă incertitudine cu privire la livrarea unor noi produse, context în care vedem un interes sporit şi pentru activele existente, situate central, care în urma unei investiţii pot fi reconvertite în rezidenţial, hotel sau aduse la un standard actual de birouri. De asemenea, vedem o cerere pe tipuri de produse specializate în care investitorii finali sunt chiar beneficiarii spaţiului închiriat”, conchide Anca Merdescu, Associate Director for Investments Services la Colliers.

Pentru activele din sectorul industrial & logistic (I&L), randamentele pentru proprietăţile de top au scăzut în ultimul an cu aproximativ 0,5 puncte procentuale, la 7,5%.

Şi în ceea ce priveşte birourile, randamentele pentru activele prime au scăzut de la 7% în trimestrul trei al lui 2021 la 6,5%, la sfârşitul anului.

Comenteaza