IT-iștii Clujeni trag un semnal de alarmă: Eliminarea scutirilor de taxe din domeniul IT „va destabiliza industria IT românească"

IT-iștii Clujeni trag un semnal de alarmă: Eliminarea scutirilor de taxe din domeniul IT „va destabiliza industria IT românească"
| Foto: loopaa.ro

Eliminarea scutirii de impozite pentru angajații din IT și construcții că ar destabiliza industria IT românească și ar conduce spre o mai mare migrare a specialiștilor către companii din străinătate, avertizează Clusterul Cluj IT.

Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţată în octombrie 2012 la Cluj-Napoca, formată de companii din domeniul IT. Reprezentanții clusterului și-au expus opinia cu privire la posibilitatea eliminării scutirii de impozit pentru angajații din IT, care ar conduce la destabilizarea industriei.

„Această măsură nu numai că va destabiliza industria IT românească, dar, pe termen scurt, ar conduce spre o mai mare migrare a specialiștilor către companii din străinătate, accentuând și mai mult criza forței de muncă. În plus, pe fondul pandemiei, tot mai multe organizații permit angajaților să lucreze de acasă sau de la distanță (remote) și, astfel, asistăm deja la o migrare a specialiștilor români care se angajează la companii situate în afara țării, lucrând, în continuare, din România dar fără a mai avea contract de muncă înregistrat în țara noastră.

Avertismentul IT-iștilor clujeni

Reluarea discuțiilor despre anularea taxei pe venit pentru angajații din IT nu face decât să alimenteze aceste tendințe care, pe termen mediu și lung, vor determina scăderi semnificative în industria IT cu efecte economice și sociale total nefavorabile (anulând orice posibile beneficii ale măsurii în raport cu bugetul de stat)”, au precizat reprezentanții Cluj IT Cluster.

„Ne exprimăm îngrijorarea față de intențiile factorilor de decizie de la nivel guvernamental și parlamentar de a elimina facilitățile fiscale acordate industriei IT,  facilități care și-au dovedit utilitatea în timp nu doar pentru sectorul IT, ci și pentru susținerea altor sectoare economice prin activarea consumului local. Este o regulă elementară în politicile publice responsabile de a nu întreprinde măsuri de eliminare sau diminuare a unor facilități fiscale fără a pune în loc mecanisme care să conducă la transformarea structurală a sectorului respectiv, altfel nu se produce decât un rău major, cu efecte negative în lanț pe mai multe sectoare economice.

Sectorul IT este pregătit profesional pentru tranziția înspre modele de afaceri orientate pe inovare, în schimb constatăm lipsa infrastructurii publice suport pentru susținerea inovării, lipsa mecanismelor inteligente la nivel guvernamental pentru atragerea capitalului de risc pentru investiții în sectorul IT și multe alte minusuri în construcția ecosistemului național de inovare. Dacă suntem cu adevărat responsabili și competenți politic trebuie să înțelegem că putem renunța la o serie de facilități doar atunci când este pregătit și activat cadrul național care să pună în loc soluții corecte și consistente pentru tranziția la nivelul superior de sofisticare a sectorului de IT.

Chiar dacă Comisia Europeană a cerut României să adopte reforme fiscale ca una dintre condițiile activării PNRR, nu a interzis aplicarea curajoasă a reformelor care să ajute o economie condusă de inovare. Dacă se dorește aplicarea de reforme fiscale, atunci să fie aplicate sectoarelor economice care vor fi asistate prin PNRR. Sectorul IT nu este susținut de PNRR, chiar dacă există proiecte de digitalizare, pentru că digitalizarea nu vizează transformarea sectorului IT. Noi ne manifestăm totala disponibilitate pentru a discuta cu factorii decizionali de la nivel guvernamental și parlamentar despre alternative sustenabile, cu valoare adăugată pentru economia și societatea românească”, a declarat Stelian Brad, președinte al Clusterului Cluj IT.

Mai mult, cei de la Cluster IT Cluj afirmă că, „într-un moment în care România ar trebui să urmărească accelerarea adoptării de soluții digitale în tot mai multe sectoare, propunerea unor măsuri care descurajează activitatea din industria IT și migrarea pe cale de consecință a acestor afaceri în alte țări, se prezintă ca o soluție inexplicabilă, total desprinsă de contextul european și de recomandările experților în domeniu.”

Industria IT s-a plasat în topul sectoarelor economice din România, cu o cifră de afaceri de pesste 70 de mii de lei (7% din PIB-ul României). În prezent, sectorul IT include peste 120.000 de angajați în România, iar trendul ascendent pe care se află de mai mulți ani este văzut de specialiști ca o confirmare a faptului că industria IT va reprezenta în anii următori peste 10% din PIB, conform datelor colectate de Cluj IT Cluster.

Politicienii iau în calcul eliminarea scutirilor de taxe în domeniul IT

Reamintim că, în contextul discuțiilor dintre PSD, PNL și UDMR pentru formarea noului guvern și pentru programul de guvernare, liderii politici au convenit că în sectorul de IT trebuie avută în vedere o reviziure a contextului fiscal, inclusiv în ceea ce privește o eventuală renunțare la scurtirea de impozit pentru angajații din acest domeniu.

De asemenea, fostul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu (PNL), a declarat la finalul lunii septembrie, într-un interviu acordat Antena 3, că ia în calcul eliminarea scutirii de la plata impozitului pe veniturile lucrătorilor și a contribuțiilor sociale din anumite domenii, precum construcții, IT și cercetare. Ministrul a susținut că inițiativa ar fi „o chestiune de echitate, corectitudine față de restul categoriilor care fac aceste plăți” și exclude creșterea TVA.

Comenteaza