Jumătate dintre clujeni vor să îşi cumpere o locuinţă, dar nu se grăbesc să pună banii jos

Jumătate dintre clujeni vor să îşi cumpere o locuinţă, dar nu se grăbesc să pună banii jos
Jumătate dintre clujeni vor să îşi achiziţioneze o proprietate, însă intervalul pe care îl alocă pentru acest lucru este de cel puţin o jumătate de an de când îşi fixează acest obiectiv. În ultimii ani, preţurile la locuinţe au urcat cu 10%, relevă studiile de specialitate.

36% din populația urbană de peste 25 ani din șase mari orașe (București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Iași) are sau a avut o nevoie imobiliară activă într-un interval de șase luni, conform unui studiu derulat de portalul Imobiliare.ro. Mai mult de jumătate dintre respondenți, respectiv 52% din total, au menționat nevoia de a cumpăra o proprietate, în vreme ce diferența de 48% este divizată între cei interesați să închirieze, să dea spre închiriere sau să vândă. 
 
Totuși, când vine vorba de achiziție, aproape jumătate dintre cumpărători iau în vedere un interval mai mare de șase luni. Principalul criteriu de achiziție a unei locuințe rămâne prețul (75% dintre potențialii cumpărători), urmat de zonă (57%) și confort (37%). Vechimea imobilului este un criteriu decisiv pentru 24%. 45% în vedere o perioadă mai mare de șase luni pentru a încheia tranzacția vizată, iar 43% sunt dispuși să plătească un comision către un agent imobiliar.

Cresc preţurile la apartamente

Analiza relevă faptul că, în octombrie, suma medie cerută pentru apartamentele disponibile spre vânzare pe plan național, noi și vechi, era de 980 euro/mp, ceea ce echivalează cu o diferență de 52,4% față de punctul de apogeu al pieței (martie 2008), când pretențiile proprietarilor se ridicau la 2.058 euro/mp. Pragul minim al prețurilor a fost atins în decembrie anul trecut, când indicele Imobiliare.ro ajunsese, la nivel de țară, la 891 euro/mp, cu 10% sub cea înregistrată în prezent.
 
Distribuția cererii de apartamente pe categorii variază în funcție de perioada de construire. Pe segmentul blocurilor finalizate înainte de 1977 cele mai căutate sunt unitățile cu două camere (46%), urmate de cele cu trei camere (36%), iar garsonierele și locuințele cu patru camere și mai mult dețin câte 9% din total. Preferințele românilor pentru apartamentele construite între 1978 și 2000 arată diferit. 
 
Cele mai căutate sunt unitățile locative cu trei camere (în proporție de 40%), urmate de cele bicamerale (32%). Locuințele cu patru sau mai multe camere sunt atractive pentru 15% dintre clienți, în vreme ce garsonierele atrag atenția a 13%. La blocurile ridicate după 2000, 43% dintre potențialii cumpărători sunt interesați de apartamente cu două camere, 35% și-ar dori trei camere, 13% ar prefera o garsonieră și doar 9% ar opta pentru una cu cel puţin patru camere. 

Comenteaza