La Cluj, criza se prelungeşte în 2011

La Cluj, criza se prelungeşte în 2011
Companiile din Nord-Vest vor recurge la concedieri la începutul anului viitor şi nu se gândesc la angajări. Vom ieşi din criză abia la finele lui 2011, anticipează specialiştii în resurse umane.
Directorii companiilor din Cluj se arată reticenţi în privinţa angajărilor în primul trimestru din 2010, cu toate că situaţia de pe piaţa muncii din Regiunea Nord-Vest s-a ameliorat faţă de începutul anului. Şanse mai mari de angajare se preconizează doar în comerţ, industrie şi finanţe-bănci.

Un studiu întocmit de compania de recrutare Manpower arată că majoritatea managerilor din Nord-Vest nu se gândesc să facă angajări în următoarele trei luni. Aceştia susţin că există chiar o tendinţă de a recurge la concedieri din partea societăţilor afectate de criză. Perspectiva netă de angajare (PNA), calculată de Manpower ca diferenţă între procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul celor care văd o scădere a angajărilor în locaţia lor, este pentru Nord-Vest de -4% în primul trimestru din 2011. Procentul se situează sub media naţională (-2%).

Cel mai pesimist context domină în Sud-Vest (-20%) şi în Nord-Est (-12%), în vreme ce situaţia cea mai bună se înregistrează în Bucureşti-Ilfov (+4%) şi Sud-Est (+5%). Comparativ cu trimestrul actual, perspectiva pentru primul trimestru din 2011 este mai bună. “La nivel general, perspectiva este de scădere a şomajului. Cel mai îmbucurător lucru e faptul că peste 50% dintre angajatori nu vor mai face modificări, adică, deşi nu putem spune că se vor face angajări, s-a terminat cu dispo-nibilizările. Vom ieşi din criză la sfârşitul anului viitor; atunci este posibil să avem o perspectivă pozitivă în toate sectoarele şi să avem creşteri de salarii care să compenseze rata inflaţiei”, a menţionat Eliza Nechifor, coordonator marketing la Manpower.

Singurele sectoare care le promit clujenilor înfiinţarea de noi locuri de muncă în lunile următoare sunt comerţul cu ridicata şi amănuntul (+14%), industria prelucrătoare (+10%) şi financiar-bancar (+6%). În şapte sectoare analizate perspectivele sunt negative, iar angajatorii se aşteaptă chiar la o reducere a numărului de salariaţi. Cele mai slabe şanse de a-şi găsi un loc de muncă le au persoanele specializate în construcţii (-17%), cei care vor să lucreze în hoteluri şi restaurante (-15%) sau în industria extractivă (-14%).

Provocarea este de a ţine pasul cu schimbările şi cu presiunile economice. “În ultimii 2-3 ani am observat că industria se schimbă, iar presiunea pe schimbare este extrem de mare. Industria, serviciile, softurile s-au schimbat mult şi presiunea este imensă. Pentru noi, schimbarea merge de la hardware la software. Succesul nu se bazează pe capacitatea de schimbare, ci pe cea de a te schimba mai repede decât concurenţa. Noile reguli de business spun că trebuie să angajezi oameni pasionaţi şi CEO curajoşi”, a declarat ieri Risto Meskus, director general al Nokia România.

Studiul Manpower a fost realizat prin intervievarea a 750 de angajatori din România, nivel reprezentativ pentru întreaga piaţă. Întrebarea la care au trebuit să răspundă a fost “Cum anticipaţi evoluţia angajărilor totale în locaţia dvs. pe durata a trei luni, până la sfârşitul lui martie 2011, în raport cu trimestrul actual?”. Angajatorii români văd un climat instabil pentru angajări în primul trimestru al anului următor. Numai 15% dintre manageri consideră că în acest interval va creşte numărul angajărilor, în vreme ce 17% văd o reducere a ritmului angajărilor, iar 62% nu anticipează nicio schimbare. Faţă de trimestrul patru din 2010 perspectiva de angajare s-a redus cu 2%, în timp ce, faţă de anul trecut, situaţia este cu 9% mai bună.

Comenteaza