Lacul Gilău, la control. Ce măsuri se vor lua în sezonul rece

Lacul Gilău, la control. Ce măsuri se vor lua în sezonul rece
Barajul de la Gilău va fi pregătit să facă față temperaturilor coborâte | Foto: ABAST

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) vor aplica măsuri menite să asigure exploatarea în condiții de siguranță a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare, pe parcursul sezonului rece. 

Pentru perioada noiembrie 2020 - martie 2021, ABA Someș-Tisa a elaborat un program de lucru pe timp friguros care prevede asigurarea condițiilor optime de lucru pentru personalul care deservește lucrările hidrotehnice și reinstruirea personalului operativ.

Se vor verifica starea tehnică și funcționale a echipamentelor hidromecanice, instalațiilor electrice, de automatizare și încălzire; a instalațiilor de iluminat pentru baraje, galerii, căi de acces, spații tehnologice; a mijloacelor de transport și a utilajelor din dotare.

ABAST urmărește realizarea lucrărilor de întreținere și reparații; asigurarea stocurilor de materiale necesare, a fluxului informațional-decizional și de monitorizare în cazul producerii unor evenimente, a volumelor de apă în acumulări pentru toate categoriile de utilizatori; supravegherea permanentă a evoluției fenomenelor de iarnă; îndepărtarea obstacolelor care ar putea provoca îngrămădiri de sloiuri.

“Lucrările hidrotehice sunt supravegheate permanent de către specialiștii instituției noastre, unul dintre obiectivele principale fiind să reducem impactul inundațiilor”, a transmis conducerea ABST. Instituția este organizată în Sisteme de Gospodărire a Apelor din Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj.

Aceasta are în administrare 17 acumulări, cu un volum total de 206 milioane mc (9 permanente și 8 nepermanente); două derivații (11,2 km); trei stații de pompare; 10 canale (96 km); 10 prize de apă; îndiguiri (764 km); regularizări (776 km); consolidări de mal (322 km).

Comenteaza