Libertatea, invitată să se “gândească” la malul Someşului pentru a deveni Liberty

Libertatea, invitată să se “gândească” la malul Someşului pentru a deveni Liberty
Consilierii locali au amânat aprobarea proiectului de reconversie a fostei fabrici de mobilă Libertatea în centru tehnologic.

Propunerea de amânare vine după ce luna trecută documentaţia Liberty a primit avizul comisiei de urbanism, plus "bonus" laudele primarului pentru ideea realizării unui concurs în vederea alegerii proiectantului.

În pregătirea documentaţiei sunt implicaţi chiar arhitecţii care au lucrat la noul Plan Urbanistic General al oraşului. Consilierii locali au cerut modificarea proiectului pentru că acesta n-ar fi în concordanţă cu setul de reguli promovat de şefii echipei de la noul PUG. Zona din vecinătatea cursului de apă de lângă fosta fabrică Libertatea nu ar fi amenajată pentru promenadă, aşa cum prin noul PUG li se cere tuturor beneficiarilor care au proiecte lângă cursurile de apă din oraş, a fost motivul pentru amânarea proiectului enunţat de unul dintre consilierii locali PDL.
„Nici nu ştiam că e proiectul lui Sorin Dan. Când l-am văzut la şedinţa de consiliu, mă întrebam ce face aici. Nici arhitecţii nu ştiu cine-s. Dacă Borda (Arian, şeful de proiect şi de la noul PUG, dar şi cel care a susţinut documentaţia de reconversie a fostei fabrici Libertatea în faţa comisiei de urbanism - n.red.) a făcut proiectul, vă mai miraţi că a picat la discuţiile din comisia de urbanism a consilierilor?! Noi am cerut modificarea documentaţiei, să se amenajeze această zonă de promenadă de lângă cursul de apă. Apoi poate reveni la Consiliul Local", a declarat pentru ZIUA de CLUJ consilierul PDL Adrian Popa, preşedintele Comisia de urbanism a consileirilor.

Această comisie a fost cea care a propus plenului, la şedinţa ordinară de vineri, amânarea proiectului privind avizarea documentaţiei Liberty. Reprezentantul Libertatea, Sorin Dan a încercat să convingă consilierii să-i de-a votul, însă fără succes. Primarul Emil Boc i-a cerut să facă modificările solicitate şi l-a asigurat de tot sprijinul, dacă va proceda astfel.

"Ni s-a cerut prelungirea "fundăturii" Oaşului, adică să cedăm câteva mii de mp din terenul nostru pentru prelungirea acestui drum cu 150 metri. Acesta se oprea la proprietatea Libertatea, acum ar urma să se înfunde în gardul Armătura, care, spun consilierii, ar putea, cândva, dori să facă un proiect de reconversie. Asta în condiţiile în care noi aveam deja avizul favorabil al comisiei de specialişti ai primăriei (Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism - n.red.). Adică specialiştii au fost de acord cu propunerea noastră", a amintit Sorin Dan, reprezentantul Libertatea. În aceste condiţii, proiectul Liberty Center ar urma să fie rediscutat în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajarea a Teritoriului şi Urbanism.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) realizat pentru transformarea fostei platforme de producţie a fabricii de mobilă Libertatea în centrul tehnologic Liberty Center a primit în noiembrie avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Proiectul intră în şantier cu reamenajarea clădirii fostei fabrici, dinspre strada Gării, urmând ca ulterior să fie abordate şi noile construcţii, a precizat arhitectul Adrian Borda, cel care a susţinut documentaţia. Noul complex va fi realizat după un proiect semnat Chapman Taylor, birou cu sediu în capitală, selectat drept câştigător în urma unui concurs de concept lansat de dezvoltatori. La documentaţia necesară obţinerii de avize colaborează însă birou local Planwerk, arhitectul care a susţinut documentaţia Liberty fiind chiar şeful de proiect pentru actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului. Primarul Emil Boc nu a ezitat chiar să aprecieze în şedinţa de urbanism iniţiativa investitorilor privaţi de a organiza un concurs pentru arhitecţii responsabili de conceptul noului centru de afaceri.

Fosta unitate de producţie Libertatea, amplasată pe 4,5 ha, va fi reconvertită în centru cu spaţii destinate unor companii din ITC, cercetare-inovare, centre de excelenţă şi cercetare în domeniul medical. Proiectul Liberty Center Technological Park include spaţii pentru birouri şi publice: săli de expoziţie, centre de sport, zone de alimentaţie publică, o clinică medicală, spaţii verzi. Complexul va ajunge la clădiri ce vor totaliza 35.000 mp de spaţii. Cele din cărămidă ale fostei fabrici vor fi combinate cu imobile de sticlă şi acoperişuri verzi.

Cine deţine noua Libertatea

Libertatea este deţinută de Fribourg Development, subsidiara unui fond de investiţii cipriot controlat de Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova şi ex-adjunct al companiei Rompetrol. Acesta a preluat controlul Libertatea anul trecut de la omul de afaceri clujean Sorin Dan, implicat în continuare în pregătirea proiectului de reconversie.

Kristina REŞTEA

Luminiţa SILEA

Etichete
Comenteaza