Liberty de Cluj vrea "punte" cu Silicon Valley GALERIE FOTO

Liberty de Cluj vrea
Primele spaţii din centrul tehnologic gândit pe fosta platformă a fabricii de mobilă Libertatea vor fi livrate înainte de finalul anului. Proiectul va include şi un „accelerator de afaceri", pentru antreprenori şi idei de business.

Dezvoltatorii de la Fribourg Development încep în martie lucrările pentru prima fază, estimate la 10 milioane de euro, au anunţat ieri investitorii. Proiectul a fost lansat încă din 2011.

Prima etapă din viitorul parc tehnologic Liberty presupune reconversia unor clădiri existente şi amenajarea spaţiilor exterioare. Această fază de lucrări vizezează amenajarea a 8.772 mp, pentru birouri, un restaurant şi cafenea. Lucrările în şantier încep în martie, iar primele spaţii ale noului complex ar trebui livrate în noiembrie. „O componentă importantă pentru realizarea proiectului ţine de sustenabilitate şi construirea de clădiri cu un consum redus de energie. Am iniţiat demersurile pentru certificarea BREEAM, pentru clădiri verzi", a precizat Nina Moldovan, CEO Libertatea.

„Acest proiect nu este doar unul imobiliar. Ne adresăm companiilor din domeniul IT, cercetare şi inovare. Conceptul include spaţii de birouri, dar şi servicii pentru aceste companii şi un accelerator de afaceri, pentru proiecte inovatoare. Ne-am inspirat din ceea ce s-a realizat în alte parcuri tehnologice din Europa Centrală, dar şi de modelul Silicon Valley (zonă din Statele Unite celebră pentru concentrarea de afaceri în domeniul înaltei tehnologii - n.red.)", a menţionat Ion Sturza, preşedinte Fribourg Investment. Acceleratorul de afaceri, botezat Spherik, va fi o platformă destinată dezvoltării şi implementării de afaceri, cu sediu pe terenul Libertatea. „Pentru afacerile noi nu este suficient doar spaţiul, va fi important să existe mentori. Încercăm să facem o „punte" între România şi Silicon Valley. Acolo există peste 20.000 de români care lucrează în companii de înaltă tehnologie, dintre care mulţi sunt interesaţi să fie implicaţi în activităţi de mentoring în ţară. Vom avea o extensie acolo, care să se ocupe de promovarea proiectelor de la Cluj", a explicat Sturza. Acest proiect va fi lansat în următoarele luni, susţin iniţiatorii. „O echipă a Liberty a fost în Silicon Valley, iar după vizită unele lucruri din proiectul nostru au fost ajustate. Acest incubator de IT pe care îl dorim trebuie să aibă o anumită logică. Companiile „incubate" au posibilitatea să fie lansate în pieţe mature, unde să se întâlnească cu investitori", a completat Sturza.
Proiectul Liberty, care se va întinde pe cinci ani, va include la final spaţii pe 46.000 mp şi va necesita investiţii de 25 de milioane de euro. Complexul va inlcude opt clădiri: patru realizate prin reconversia unor imobile existente şi patru noi, cu regim redus de înălţime. Parcul de birouri şi servicii va fi deservit de 565 de locuri de parcare. Proprietarii nu au semnat deocamdată contracte cu viitori chiriaşi, dar tocmai au demarat campania de vânzări. "Avem preţuri diferite în funcţie de suprafeţe şi servicii, dar ceea ce putem spune este că sunt preţuri competitive pentru piaţa locală", a spus Sorin Dan, membru în Consiliul de Administraţie Libertatea.

Noul complex va fi realizat după un proiect al biroului de proiectare Chapman Taylor. "Cea mai mare provocare a fost să punem tehnologiile noi de care e nevoie în anvelopa clădirilor existente. Încercăm să păstrăm cât mai mult din clădirile industriale valoroase, care vor fi renovate. Arhitectura industrială aduce un avantaj - avem spaţii largi pe nivel, fără coloane. Totul este gândit în ideea unui consum redus de energie, cu utilizarea la maxim a luminii şi ventilaţiei naturale. Vor fi de asemenea amenajate spaţii verzi şi un lac, care va contribui la reducerea temperaturii pe timp de vară. Vrem un complex deschis spre oraş", a explicat Igor Bergmann, arhitect Chapman Taylor.

Societatea Libertatea este deţinută din 2011 de subsidiara unui fond de investiţii cipriot controlat de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza, fost director general adjunct al Rompetrol. Fribourg Development, subsidiară a Fribourg Investments, deţine 90% din societatea Libertatea.

 

Etichete
Comenteaza