“Licitația prezintă cașcaval. Dacă șoarecii aceia nu înțeleg, le punem otravă”

“Licitația prezintă cașcaval. Dacă șoarecii aceia nu înțeleg, le punem otravă”
Cartelurile, licitațiile trucate și politicile anticoncurenționale, incriminate la Cluj | Foto: PRIA
“Licitația prezintă cașcaval. Dacă șoarecii aceia nu înțeleg, le punem otravă”
“Licitația prezintă cașcaval. Dacă șoarecii aceia nu înțeleg, le punem otravă”

Modul de acțiune a cartelurilor din licitațiile publice a fost pus pe tapet la Cluj, cu ocazia primului eveniment dedicat concurenței organizat în afara Bucureștiului. Acesta a vizat practicile neconcurențiale sancționate de instituția de profil, dar și felul în care companiile pot să evite amenzile din partea acesteia.

“Au fost cazuri în care managerul companiei implicate într-o înțelegere ilegală a încercat să înghită, în baie, un document care o incrimina, la o descindere a Consiliului Concurenței din România (CCR). Fără succes, desigur, deoarece și alte câteva persoane, din alte companii, dețineau acel document compromițător. Managerii care trimit e-mail-uri ce fac trimitere la astfel de înțelegeri trebuie să știe că, odată ajunse în spațiul public, ele pot fi verificate de CCR și constituie probe la dosar.

După o investigație a apărut o discuție savuroasă în care managerii implicați spuneau “Licitația prezintă cașcaval, iar dacă șoarecii aceia nu înțeleg să se retragă, le punem otravă. Dacă nici așa nu se potolesc, le punem golanii la apartament”. Orice informație despre recomandări de fixare a prețurilor pusă pe site-ul asociației, orice e-mail sau mesaj între părți unde se indică prețul corect este pasibilă de a deveni probă.

Au fost amendate asociațiile de notarii din Suceava și din Botoșani care au fixat un preț minim peste cel stabilit legal, au fost depistate carteluri pentru licitațiile electronice, precum cea din programul “Laptele și cornul”, unde câștigau pe rând aceleași firme care propuneau prețul cel mai mare.

Nici pe taximetriștii din Cluj care practică toți același tarif nu îi văd prea bine. Dacă o companie apare cu numele într-o decizie a CCR, atunci aceasta va avea mari probleme în industria respectivă”, atenționează avocatul Mihaela Ion, de la cabinetul de avocatură Popovici Nițu Stoica & Asociații.

Giganții tehologiei, anchetați pentru abuz de poziție dominantă

Adrian Șter, partener la Wolf Thiess România, a remarcat că trei mari companii au făcut obiectul unor anchete pentru abuz de poziție dominantă. Intel, cel mai mare producător mondial de microprocesoare, a fost investigat de autoritățile antitrust pentru încălcarea legislației pentru a elimina de pe piața rivala Applied Micro Devices (AMD). Comisia Europeană (CE) a aplicat Qualcomm o amendă pentru acordurile exclusive cu Apple pentru ca doar cipurile primeia să fie utilizate în telefoanele iPhone și în tabletele iPad.

De asemenea, CE a stabilit că Google a făcut abuz de poziție dominantă deoarece i-a obligat pe producătorii și pe operatorii de telefoane și tablete cu Android să instaleze aplicațiile Search și Chrome. “În ultimul caz, Google se va întoarce împotriva consumatorilor obligându-i să plătească pentru a deține licențele. Consider că nu s-a rezolvat cauza problemei, ci s-a transferat pe consumator”, susține Șter.

Clusterele locale suflă și-n iaurt

Forme mai noi de asociere, clusterele nu sunt nici ele scutite de dureri de cap în privința concurenței. “Noi nu apărăm producătorii, ci ne interesează consumatorii. Totuși, ar trebui reglementată concurența în asociații. Mai ales că o structură gen cluster este axată pe tot lanțul de valoare și are în componență producători, procesatori, comercianți.

Ca să intrăm cu clusterul nostru în hipermarketuri am vrut să stăm la aceeași masă cu toate marile companii din retail, cele mai multe franceze, însă ele au replicat că au interzis de la CCR să fim la masa comună. Deci a trebuit să discutăm cinci zile, cu fiecare pe rând.

Am inițiat un proiect de fabricare a brânzei artizanale de către mici producători și am reușit să obținem de la CE condiții mai permisive pentru că, în caz contrar, aceștia nu ar putea să aibă costuri mici pentru a intra în concurență cu marii producători.

Vom înființa și laboratoare de certificare care să ateste că acel produs este din zonă, mergând până la ADN, care să precizeze dacă acesta este făcut din mere produse la Cluj. Mai mult decât atât, vom face parte dintr-un metacluster european care își va duce produsele în afara continentului; iată la ce nivel de asociere s-a ajuns”, arată Felix Arion, director executiv al Agro Transilvania Cluster.

Bau-baul CCR câștigă tot în instanță   

Președintele CCR, Bogdan Chirițoiu, a subliniat că în zona Clujului companiile sunt mult mai responsabile decât cele din sudul țării. “Noi nu vrem să venim cu schimbări radicale, să luăm companiile prin surprindere, ca alte instituții alte statului, ci să avem un caracter predictibil pentru ca firmele să se poată adapta legislației, iar cea europeană, după care noi acționăm în principal, este mult mai stabilă.

Investigațiile noastre durează doi ani, iar un proces cu companiile, trei ani, însă încercăm să reducem din aceste proceduri, ca să mai degrevăm statul de cheltuieli, dar și să scădem amenzile pentru firmele care își recunosc vina la începutul investigației. Este și în avantajul lor să nu ajungă la judecată pentru că acolo se poate lua orice decizie. Iar noi nu am mai pierdut niciun proces la Înalta Curte de Casație și Justiție de patru ani”, relevă oficialul CCR.

"Iubim concurența, nu concurenții"

“Rolul nostru nu este să omorâm business-uri, ci să facilităm funcționarea pieței, să punem presiune pentru a avea produse mai bune și mai ieftine, să stimulăm inovarea. Noi iubim concurența, nu concurenții. Au fost și cazuri în care opoziția noastră a dus la blocarea de fuziuni, de exemplu la preluarea unei fabrici de cărămidă din nordul țării, unde cota de piață acumulată era foarte mare.

Este menirea noastră să opunem rezistență la o concentrare economică prea mare, dar facem și recomandări de schimbare a legislației guvernului, parlamentului. Avem deschise investigații unde suspectăm înțelegeri între companii, pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto, pe piața carburanților, pe piața turismului sau pe cea de leasing - la societățile financiar-bancare.

Dacă piețele telecom și comerț funcționează bine – avem patru operatori pe telecom care au prețuri și servicii bune, față de trei în alte țări din Europa, la notari concurența este blocată, deși noi am vrea deschidere la liberalizarea prețurilor la moșteniri și ipoteci și nu la fotocopii, cum propun ei.

Sunt probleme serioase cu producătorii de ciment și de cărămizi, unde sunt puțini jucători pe piață, și ne temem că această conjuctură ar putea duce la majorarea prețurilor la materialele de construcții. Piețele de energie unde societățile au monopol sunt și ele în vizor pentru că tind să transfere ineficiența în activitate și costurile nejustificate pe umerii consumatorilor, în facturi”, spune Chirițoiu.        

Concurența neloială, cartelurile, amenzile pentru nerespectarea legilor concurenței au fost temele principale dezbătute la conferința PRIA Competition, organizată în colaborare cu CCR. Printre vorbitori s-au mai numărat Bianca Muntean (ARIES Transilvania), Daniel Homorodean (Arxia), Irina Vijoli (DigiQuery).

Evenimentul a reunit sectoarele economiei direct interesate din Cluj: IT, industrie, sănătate, financiar-bancar, asigurări, retail, energie, telecomunicații, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții, imobiliar. Acesta dezbate informațiile importante pe care trebuie să le știe companiile pentru păstrarea unui mediu concurențial sănătos.

Comenteaza