Licitație pentru trenul de mare viteză Budapesta-Cluj. Va circula cu până la 350 km/h

Licitație pentru trenul de mare viteză Budapesta-Cluj. Va circula cu până la 350 km/h

Compania maghiară National Infrastructure Development (NIF) a lansat o licitaţie pentru întocmirea studiului de fezabilitate necesar realizării liniei ferate de mare viteză Budapesta – Cluj-Napoca, pe care trenurile să circule cu până la 350 km/h.

Anunţul de licitaţie publicat în platforma europeană de achiziţii publice TED vizează elaborarea unui studiu de fezabilitate detaliat, conform Economica.net. Acesta, inclusiv o analiză cost - beneficiu, este necesar pentru construcția liniei feroviare decisă la nivel guvernamental în Ungaria.

Studiul trebuie să aibă în vedere în conținutul tehnic o lungime de 250-300 km; o viteză de 250 km/h, 300 km/h sau 350 km/h, o capacitate de cel puțin 500.000 pasageri pe an, conectarea la cel puțin două orașe de 70.000 - 135.000 locuitori, intersecție intermodală; râurile mari (Tisa, Koros, Szamos), intersecțiile cu autostrăzi, zone urbane, teren dificil, poduri, tuneluri, vehicule speciale neconvenționale de înaltă performanță, cu o viteză mai mare decât cea a rețelei actuale din Ungaria, soluții de transport inteligente.

NIF cere firmei care va câştiga licitaţia să aibă întâlniri periodice și să relaționeze cu reprezentanții organismelor competente din zona de planificare (Ungaria şi România), precum și cu persoanele de contact necesare pentru executarea contractului.

Durata contractului va fi de 540 de zile, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 26 februarie. Distanţa dintre Cluj Napoca şi Budapesta este de 415 km, astfel că studiul ungurilor pentru 300 km ar putea viza exclusiv partea maghiară.

Rămâne de văzut dacă şi CFR Infrastructură va lansa o licitaţie pentru secţiunea română a viitoarei linii de mare viteză. Un oficial maghiar a declarat în 2018, la Bucureşti, că există consens între Ungaria şi România pentru conexiunea de tren de mare viteză de tip TGV între Budapesta şi Cluj.

Linia feroviară de mare viteză România - Ungaria este prevăzută şi în programul de guvernare, mai precis traseul Viena – Budapesta – Bucureşti – Constanţa, cu ramura Bucureşti – Sofia.

Comenteaza