Localitățile cu cea mai rapidă creștere riscă să se blocheze. Floreştiul este pe listă

Localitățile cu cea mai rapidă creștere riscă să se blocheze. Floreştiul este pe listă
| Foto: Arhiva

Când populația se mărește de cinci-șase ori în mai puțin de două decenii, problemele sunt aproape inevitabile: infrastructură depășită, aglomerație, poluare, servicii publice nesatisfăcătoare.

Într-un singur an (de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2018), populaţia comunei Floreşti de lângă Cluj s-a majorat cu peste 11%, de la 31.600 la 35.100 de persoane. În 2000, Floreştiul avea puţin peste 6.000 de locuitori, dar numărul acestora a crescut de aproape şase ori ca urmare a numeroaselor ansambluri rezidenţiale construite în zonă, scrie capital.ro.

Deşi este cea mai mare comună din România, Floreştiul nu este nici pe departe singura localitate din apropierea marilor oraşe care a cunoscut o creştere fulminantă a populaţiei în ultima perioadă. Tot în Cluj, Apahida a urcat de la 7.800 de locuitori în 2000 la 13.200 de locuitori în 2018, cu un plus de şase procente doar în ultimul an.

Drumul spre blocaj

Este evident că nu putem pune evoluţiile de mai sus pe seama sporului natural, ci doar pe migraţia dinspre marile oraşe din apropiere. La început, cei mai mulţi dintre noii locuitori din Floreşti, Dumbrăviţa sau Chiajna au fost dintre cei care stăteau la bloc în oraş şi şi-au dorit o casă pe pământ, cu o curte încăpătoare şi mai multă linişte. Diferenţele mari de preţ între terenurile din metropolă şi cele de la câţiva kilometri distanţă au jucat şi ele un rol important în această mişcare.

Articolul integral AICI.

Comenteaza