“Locuințele se scumpesc cu 10% în acest an"

“Locuințele se scumpesc cu 10% în acest an"

Piața imobiliară din România cunoaște o tendință de creștere constantă, iar preţurile locuinţelor ar putea creşte cu 10% anul în 2020, relevă un studiu al pieței imobiliare realizat de Re/Max și Imobiliare.ro.

Cel mai puternic factor de influență în decursul lui 2019 a fost creșterea prețurilor proprietăților, răspuns ales de 40% dintre respondenți. La o diferență considerabilă, 13% dintre respondenți au ales scăderea nivelului de proprietăți disponibile la vânzare, 9% - accesul dificil la surse de finanțare și 8% cererea de achiziții în creștere.

Evoluția indicelui ROBOR (5%), care anul precedent a fost în topul factorilor de influență a pieței, nu a mai cântărit atât de mult în 2019, potrivit respondenților, fiind clasat abia pe locul al cincilea. Acest element este strâns legat de influența scumpirii creditului prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima Casă, care a fost indicat de 6% dintre specialiștii chestionați.

La același nivel se situează, după părerea acestora, și oferta insuficientă de imobile noi construite comparativ cu cererea (6%) și accesul relativ ușor la surse de finanțare (6%), iar pe ultimul loc, cu 5%, a fost ales factorul devalorizarea leului în raport cu principalele monede.

Anul trecut s-au înregistrat ușoare creșteri la prețurile proprietăților, în trimestrul III atingând o medie de 1.610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1.380 euro/mp în București, 1.230 euro în Timișoara și 1.010 euro/mp în Iași. Potrivit specialiștilor Re/Max România, în 2020 prețurile vor crește ușor în zonele cu potențial de dezvoltare economică, cu până la 10%. 

„Evoluția pieței imobiliare din România se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate și se va menține astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanșa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, și România va fi afectată”, a declarat Răzvan Cuc, președinte Re/Max Romania.

În România, potrivit datelor Imobiliare.ro, prețul pe metrul pătrat a ajuns la 1.341 euro. La București, prețul mediu este de 1.380 euro/mp.

„Piața imobiliară locală deține încă un mare potențial de dezvoltare în contextul în care suntem în continuare cea mai mare piață de proprietari din Europa. Acest apetit pentru a deține o proprietate determină, așadar, o cerere accelerată în imobiliare, respectiv a standardelor de locuire.

Tot mai mulți români investesc în locuințe secundare, iar prețurile scăzute ale imobilelor, cât și randamentele ridicate din închiriere, comparativ cu cele europene, ne oferă avantaje competitive în deciziile investiționale”, spune Cuc.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 208 respondenți, specialiști în imobiliare, din 34 de orașe de la nivel național, și evidențiază principalele caracteristici ale pieței imobiliare în perioada analizată (decembrie 2018 – octombrie 2019), precum și opiniile respondenților lor la tendințele în domeniu pe parcursul anului 2020.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza