Locuințele se scumpesc din nou la Cluj. Apartamentele: 1.800 euro/mp

Locuințele se scumpesc din nou la Cluj. Apartamentele: 1.800 euro/mp
Dezvoltatorii rezidențiali au motive întemeiate în a-și continua proiectele de la Cluj | Foto: Maurer Panoramic

După o perioadă de ieftiniri în prima jumătate a anului, marcată de starea de urgență instituită în România, prețul mediu al locuințelor în Cluj-Napoca a revenit pe urcare.

Raportul Analize Imobiliare pe trimestrul III al consemnează că prețurile locuințelor, cererea, oferta și tranzacțiile și-au revenit vizibil după eliminarea restricțiilor de circulație. După starea de urgență instituită în martie și încheiată în mai, în T III s-a revenit la o oarecare normalitate, chiar dacă o serie de măsuri menite să limiteze răspândirea coronavirusului au rămas în vigoare, în cadrul general al stării de alertă.

Prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au tins să se stabilizeze în perioada iulie - septembrie. „Acestea au consemnat o creștere ușoară, de 0,3%, față de T II. Prețurile de tranzacționare a locuințelor au cunoscut un avans de doar 0,1% în T II, conform Institutului Național de Statistică.

Prețurile cerute pentru proprietățile rezidențiale din România au fost cu 4,6% mai mari în T III față de anul trecut, în scădere de la 7,6% în T II, iar prețurile tranzacțiilor au crescut cu 6,6%, comparativ cu 8,1% în T II. Creșterea medie anuală a prețurilor locuințelor în Uniunea Europeană a fost de 4,7%”, a spus Dorel Niță, Head of Data & Research al portalului Imobiliare.ro.

Restricțiile de circulație au încetinit tranzacțiile

În T I, spre sfârșitul căruia au început să se resimtă primele efecte ale pandemiei, prețurile locuințelor nu erau afectate, majorându-se cu 2,7%. Ca urmare a dificultăților apărute în concretizarea unei tranzacții imobiliare, câtă vreme au funcționat restricțiile de circulație, pretențiile vânzătorilor de locuințe înregistrau, în următoarele trei luni, un recul de 1,7%.

"Dată fiind inerția pieței imobiliare, e semnificativ că aceasta a revenit atât de rapid pe o traiectorie ușor ascendentă. Chiar dacă avansul nu a fost unul de proporții, rămâne totuși sugestiv. Marjele trimestriale de creștere din ultimii șase ani s-au menținut, per ansamblu, sub pragul de 5%", relevă analiza. 

Din cele 11 orașe cu peste 200.000 de locuitori analizate, șase au consemnat creșteri ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament, în patru au avut loc scăderi, iar un centru regional a fost caracterizat de o tendință de stagnare.

Pretențiile vânzătorilor s-au majorat în Craiova (+1,3%, până la 1.170 euro/mp), Iași (+1%, până la 1.070 de euro/mp), Ploiești (+1,1%, până la 940 euro/mp), Cluj-Napoca (+0,4%, până la 1.800 euro/mp), Constanța (+0,3%, până la 1.240 euro/mp), Brașov (+0,2%, până la 1.200 euro/mp). Tendința de creștere a fost mai accentuată în orașele cu un nivel mai redus al prețurilor medii (sub 1.200 euro/mp).

Clujul, la 65% din cererea din primăvară

După scăderea consemnată în T II pe fondul situației din domeniul sanitar, cererea pentru proprietăți rezidențiale a revenit pe creștere în perioada iulie-septembrie. O analiză a evoluției cererii de locuințe din marile centre regionale din ianuarie până în septembrie 2020 relevă că acest indicator a fost afectat de măsurile luate de autorități ca reacție la noul coronavirus. El și-a revenit după trecerea la starea de alertă.

În toate marile centre regionale ale țării, interesul pentru apartamente și case disponibile spre vânzare a atins punctul minim în aprilie (lună integral sub imperiul stării de urgență), însă s-a majorat vizibil din mai. În septembrie, capitala recuperase 85% din volumul inițial al cererii, în vreme ce Timișoara se situa la puțin peste 80%, Brașovul, Iașiul și Constanța depășeau pragul de 70%, iar Cluj-Napoca ajungea la 65%. 

Datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară relevă, ca urmare a relaxării restricțiilor impuse de autorități în cadrul stării de urgență, confirmarea tendinței de revenire a activității de tranzacționare de pe piața imobiliară autohtonă – aceasta constând într-o ușoară creștere comparativ cu rezultatele consemnate în 2019. Numărul achizițiilor de imobile releva o scădere anuală de 1,5% în iulie, spre deosebire de un avans de 1,5% în august și, respectiv, un plus de 2,4% în septembrie. 

Oferta de locuințe noi, în creștere

Ca efect probabil al acumulării mai multor proprietăți disponibile spre vânzare în perioada stării de urgență, oferta de apartamente și case construite înainte de anul 2000 scoase la vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, trimestrul trecut, ușor mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului anterior – o diferență anuală de 2,4% la nivelul orașelor monitorizate constant.

O analiză a evoluției ofertei de apartamente și case scoase pentru prima dată la vânzare din ianuarie până în septembrie 2020 relevă un puternic impact al măsurilor luate în domeniul sanitar – urmat de o ameliorare sensibilă după eliminarea restricțiilor de circulație. La începutul toamnei, oferta nouă din piață se situa, comparativ cu ianuarie, la același nivel în capitală, dar era mai mare în Brașov, Cluj-Napoca și Constanța și mai mică în Iași și Timișoara.

Comenteaza