Lucrăm mai mult decât europenii, dar suntem mai puţin productivi

Lucrăm mai mult decât europenii, dar suntem mai puţin productivi
Românii lucrează mai multe ore suplimentare decât angajaţii din alte ţări şi beneficiază de flexibilitate la locul de muncă doar de la un anumit nivel în sus.

Studiul „Generațiile urbane și prioritățile lor”, publicat de EY România, are la bază 2.562 de răspunsuri la un chestionar pe internet. „Suntem la începutul unei etape de transfer a responsabilității de la o generație la alta. Avem nevoie de o maturizare a relațiilor dintre generații; va fi posibil doar prin exercițiul leadership-ului autentic”, spune Andreea Mihnea, director de resurse Umane la EY România.
 
51% dintre respondenţi consideră că este mai dificil acum decât acum trei ani să gestioneze echilibrul între viața personală şi cea profesională, iar 26%, că este mai uşor. 56% dintre respondenţii care sunt părinți spun că a fost mai dificil, în comparație cu 50% dintre cei care nu au copii.  Jumătate dintre respondenți susțin că numărul de ore de lucru a crescut în ultimii trei ani faţă de perioada anterioară, în timp ce doar 14% spun că a scăzut.

Jumătate dintre angajaţi au demisionat din cauza salariului

70% dintre respondenţii angajaţi în muncă susţin că lucrează ore suplimentare, iar 34%, mai mult de 46 de ore pe săptămână. 86% dintre respondenții cu responsabilităţi manageriale din România lucrează ore suplimentare, dublu faţă de managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%). Potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii în România e de șase ori mai mică decât media în Europa, de 7,5 ori mai mică decât în Germania și de 8 ori față de Olanda.
 
47% dintre respondenți şi-au schimbat locul de muncă în ultimii trei ani din motive financiare, iar o treime a decis să îşi păstreze locul de muncă pe aceleaşi considerente. Jumătate dintre respondenții angajați în muncă au renunțat la activitățile de relaxare din motive financiare, 28% au amânat achiziționarea sau închirierea unei locuinţe, iar 14%, decizia de a avea primul copil. 

Plata orelor suplimentare este prioritară
 
Factorii cei mai importanți pentru asigurarea unui echilibru între viața privată şi cea profesională sunt respectarea normelor legale legate de recompensarea orelor suplimentare (61%), programarea fără restricții a zilelor de concediu (54%), respectarea concediului de creștere a copilului şi revenirea la locul de muncă (46%). 46% dintre respondenții angajați beneficiază, însă, de o formă de program flexibil, doar 5% lucrează pe bază de proiect sau la cerere. 
 
30% consideră că munca este o parte importantă din identitatea lor, în timp ce pentru 46% munca reprezintă doar un mijloc de trai şi de susținere a stilului de viaţă. 58% ar fi dispuși să îşi schimbe locul de muncă, iar 40% s-ar muta în altă ţară pentru a gestiona mai bine echilibrul între viaţa personală şi cea profesională. 
 
Studiul are la bază 2.562 de răspunsuri la un chestionar alcătuit din 35 întrebări primite în perioada 21 decembrie 2015 - 26 ianuarie 2016, cu respondenți din mediul urban între 18 și peste 55 de ani. În România şi Republica Moldova EY are 650 de angajaţi în birourile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Chişinău. 

Comenteaza