Tac și fac... bani în România. TOP 10 cei mai bogați afaceriști maghiari din țară

Tac și fac... bani în România. TOP 10 cei mai bogați afaceriști maghiari din țară
| Foto: hvg.hu

Milionarii de etnie maghiară din România sunt tot mai mulți. Aceștia au dezvoltat business-uri de sute de milioane din umbră. Printre cei cu afaceri de la Cluj se numără și Arpad Paszkany, Istvan Gadola și Peter Pal.

Etnici maghiari din România s-au clasat în ultimii ani, în topul celor mai bogați români. Aceștia și-au crescut investițiile în ultima perioadă și au trecut de la afaceri locale, la business-uri mari, la nivel național.

Totuși, majoritatea acestor milionari de etnie maghiară sunt mai degrabă cunoscuți în Ungaria decât în România, cu mici excepții: Zoltan Teszari (poreclit și „milionarul fără chip, cel care deține Digi/RCS&RDS România). și Arpad Paszkany (fostul patron al echipei de fotbal CFR Cluj).

Lista celor mai bogați unguri din România se bazează pe evaluările făcute de revista Capital, pentru anul 2021, potrivit fanatik.ro

Zoltan Teszari (DIGI/RCS&RDS) - Cel mai bogat maghiar din România

1. Zoltan Teszari

Avere: 740 – 800 de milioane de euro

Domeniu: Telecomunicații

Reședința: Oradea, județul Bihor

Zoltan Teszari și-a început cariera în afaceri în 1992, când a început să vândă înghețată în orașul său natal, Oradea. Din banii câștigați, el și-a deschis o companie de import a obiectelor electronice și a pieselor auto. Câțiva ani mai târziu, Teszari a dat lovitura vieții, după ce a cumpărat o firmă de cablu din Brașov. În prezent, Digi Communication este unul din cei mai importanți jucători pe piața de telecomunicații, cu o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de euro pe an. Zoltan Teszari este un tip extrem de discret și nu apare niciodată în public, motiv pentru care a fost supranumit „milionarul fără chip”.

2. Familia Mudura

Avere: 100 – 110 milioane euro

Domeniu: imobiliare, comerț

Reședință: Oradea

Cu toții știm celebrele dulciuri precum ouăle Kinder, Raffaellor sau bomboanele Tic-Tac. Ei bine, acestea au fost aduse în România de către milionarul Sándor Mudura, care a decedat în 2014. Afacerea a fost preluată de către fiul acestuia, Sándor Mudura Jr. și a fost dusă pre sectorul imobiliar, cea mai cunoscută realizare fiind deschiderea centrului comercial Lotus Center din Oradea, cu un profit de 3 milioane de euro pe an. 

Mudura Jr. a deschis Oradea Plaza, Oradea Shopping City, Lotus Retail Park și Trade Center. Acesta deține mai multe restaurante și a achiziționat un teren de 10.000 mp în zona aquapark-ului Nymphaea, unde intenționează să ridice un hotel de 5 stele.

3. Miklos Palfi

Avere: 90 – 110 milioane euro

Domeniu: ape minerale, băuturi răcoritoare și bere

Reședința: București.

Miklos Palfi este coproprietar al Grupului Romaqua, care are în portofoliu branduri de apă precum: Borsec, Stânceni sau Aquatique. De asemenea, grupul mai deține mărci de bere precum: Albacher, Mulbacher sau Dorfer.

Palfi este partener de afaceri cu Octavian Crețu, cei doi au 250 de milioane de euro în ultimii 23 de ani, în dezvoltarea grupului.

4. Korponay Ferenc

Avere: 35 – 45 de milioane euro

Domeniu: clinici veterinare

Reședința: Baia Mare

Ferenc Korponay este unul dintre cei mai apreciați medici veterinari din România, fost proprietar al companiei Maravet, înființată în 1998. Firma se ocupă cu importul și distribuția produselor veterinare. În 2015, compania americană Henry Schein a cumpărat 50% din Maravet, iar în 2019 și-a mărit cota de participație, devenind asociat principal.

Afaceri de Cluj

5. Istvan Gadola

Avere: 35-43 de milioane de euro

Domeniu: echipamente electronice, imobiliare

Reședința: Cluj-Napoca

Istvan Gadola deține, alături de Peter Pal și Ioan Socea, compania Energobit. De asemenea, el are interese în zona de imobiliare din anul 2016, când a anunțat că va ridica un complex de clădiri în zona pieței Abatorului din Cluj. Investiția totală este evaluată la 100 de milioane de euro.

6. Arpad Paszkany

Avere: 33-35 de milioane euro

Domeniu: imobiliar

Reședință: Cluj-Napoca, Dubai

Arpad Paszkany a devenit celebru după ce a investit 100 de milioane de euro la CFR Cluj, o echipă pe care a preluat-o când era în ligile inferioare și a dus-o în Champions League.

Fostul patron din Gruia a vândut în anul 2014 echipa, după o perioadă financiară mai slabă și a început să-și conducă afacerile din afara țării.

Paszkany deține Sigma Center, cea mai mare clădire de birouri din Cluj-Napoca iar dealerul auto Ecomax General Investment, care îi aparține, a intrat în insolvență.

7. Bara Levente

Avere: 29-35 milioane euro

Domeniu: industria alimentară, imobiliare

Reședință: Alba

Bara Levente a vândut, în urmă cu câțiva ani, compania Supremia, către grupul francez Solina. Prețul tranzacției a fost de 35 de milioane de euro, bani pe care Levente i-a investit într-un nou business, Transilvania Nuts (prelucrarea alunelor).

Conform Capital, afaceristul mai deține o fabrică de condimente în Indonezia, precum și afaceri imobiliare în România și Statele Unite

Cel mai mare parc solar din sud-estul Europei, deținut de un om de afaceri român, de origine maghiară

8. Frații Szasz

Avere: 30-35 milioane euro

Domeniu: echipamente de securitate

Reședința: Târgu Mureș

Orando și Roland Szasz, doi secui din Târgu Mureș, au înființat firma Renania Trade, specializată în importul și distribuția de echipamente de securitate a muncii. În pandemie, cifra de afacere a companiei a crescut la 150 de milioane de lei pe an. Roland Szasz mai deține o companie numit Vertiqual Engineering.

9. Peter Pal

Avere: 27-31 milioane euro

Reședința: Cluj-Napoca

Domeniu: producția și distribuirea echipamentelor electronice.

Peter Pal este fondator al companiei EnergoBit, împreună cu Istvan Gadola. Prin această companie, el a dezvoltat Parcul Solar Fântânele-Cogealac (cel mai mare din sud-estul Europei), alături de grupul ceh CEZ. Firma produce și echipamente electronice, dar se ocupă și cu iluminatul public.

10. Familia Pal

Avere: 26-32 milioane euro

Domeniu: instalații, comerț

Reședința: Odorheiu Secuiesc

Grupul Melinda, deținut de familia Pal din Odorehiu Secuiesc s-a extins, începând cu 2007 și în afara județului Harghita. Acest lucru a dus la o creștere a cifrei de afaceri care a ajuns la 228 de milioane de lei, în 2020. Produsele comercializate de familia Pal (panouri electrice, centrale termice, etc.) sunt prezente acum în showroom-uri din București, Brașov sau Târgu Mureș.

Comenteaza