Majorarea procentuală a pensiilor adânceşte şi mai mult prăpastia dintre veniturile pensionarilor. Bogaţii se îmbogăţesc, săracii, nici vorbă

Majorarea procentuală a pensiilor adânceşte şi mai mult prăpastia dintre veniturile pensionarilor. Bogaţii se îmbogăţesc, săracii, nici vorbă
| Foto: ziarulromanesc.at

După noua majorare a pensiilor, cresc și mai mult diferențele dintre pensionarii cu venituri mici și cei cu venituri mari. Pensionarii "bogaţi" îşi rotunjesc bine veniturile, pe când ceilor cu pensii mici, abia le ajunge pensia pentru a supravieţui.

La o pensie de 1.000 de lei, majorarea a fost de 140 de lei. Cei care aveau 4.000 de lei primesc în plus 560 de lei. De la 1 septembrie s-a dublat numărul pensionarilor care încasează mai mult de 5.000 de lei lunar. 

Fiind vorba de o creștere procentuală, mai avantajați sunt cei cu pensii mai mari, pentru că la un venit de 5.000 de lei, majorarea este de 700 de lei, în timp ce o pensie de 1000 de lei crește cu doar 140 de lei. Ceea ce duce la o discrepanță și mai mare între cei cu venituri mici și venituri mari.

Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, în septembrie s-a dublat numărul persoanelor care încasează pensii mai mari de 5.000 de lei.

„Se poate ajunge la situația în care cei cu pensii mari deja primesc niște bani mai mulți decât au contribuit și deja devin speciali prin aceste majorări. Nu este normal. Tocmai de aceea eu am propus conceptul de pensie minimă egală cu salariul minim, 1.450 de lei net, ceea ce ar fi însemnat ca pentru unii să fie o majorare cu 30-40% a pensiilor, iar cineva cu 5.000 de lei pensie se ducea la 5.200 lei pensia, ceea ce însemna 4%”, a explicat analistul economic Iancu Guda pentru Digi24.

Chiar și pentru o persoană activă pe piața muncii, se ajunge cu greu la un venit de peste 5.000 de lei. Puține sunt domeniile în care un angajat câștigă un asemnea salariu.

Pensii de peste 5.000 lei:
august: 27.500
septembrie: 51.600
(sursa: Casa Națională de Pensii)

Comenteaza