Management privat pe 10 ani la Valea Ierii. Turismul agresiv, interzis

Management privat pe 10 ani la Valea Ierii. Turismul agresiv, interzis
Aria protejată a fost încredinţată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) unui custode extern. Strategia de dezvoltare durabilă prevede practicarea turismului ecologic în detrimentul celui de masă şi exclude crearea unui resort de schi sau construirea de hoteluri. Bugetul se ridică la 1,3 milioane de euro.



Custodia pe 10 ani, începând cu 2016, a obţinut-o EPMC Consulting, companie specializată în proiecte de mediu, care a câştigat competiţia de dosare cu Primăria Valea Ierii şi cu asociaţiile Greenviro-Milvus.

„Prima etapă va fi evaluarea stării în care se găseşte situl şi actualizarea datelor faţă de cele ale APM. Vom monta panouri cu regulile de respectat în aria protejată, vom amplasa marcaje. Controlul se va face cu ajutorul rangerilor, care vor verifica felul în care se face exploatarea lemnului, a păşunilor sau a fructelor de pădure. 
 
Strategia noastră prevede exploatarea rezonabilă a resurselor, protejarea carnivorelor mari (urşi, lupi, râşi), dar şi a altor specii: broasca buhai de baltă, peştele zglăvoi, vidra, rădaşca, tritonul comun. Turismul pe care îl agreăm aici este cel de aventură, cicloturismul, echitaţia, traseele în zonă, schi fond.

Nu putem fi de acord cu turismul agresiv, cu înfiinţarea în zonă a unui resort de schi; ele ar presupune defrişări, lucrări mari de infrastructură, lucruri incompatibile cu acţiunile de conservare. Se va putea face turism de camping, însă nu vom accepta construirea de hoteluri, iar pensiunile care există în zonă considerăm că sunt suficiente”, spune Ciprian Bodea, expert în protecţia mediului la EPMC.  

Pericole imediate: tăierile masive şi braconajul
 
„În ultimii ani se înregistrează o creştere alarmantă a acţiunilor ilegale de defrişare, cu consecinţe negative asupra echilibrului ecologic din zonă. La acestea se mai semnalează şi acţiuni de braconaj, efectele neputând fi deocamdată apreciate”, precizează, în formularul de identificare a sitului, Liliana Bucin, reprezentant al APM Cluj.

„Din păcate, în alt sit din vecinătate, Someşul Rece, tăierea copacilor a fost scăpată de sub control”, remarcă reprezentanţii EPMC. Pe de altă parte, localnicii vor putea să obţină sume consistente de la Uniunea Europeană din respectarea regimului păşunilor montane, inclusiv a speciilor de fluturi sau cuibăritului păsărilor, subvenţii care pot ajunge şi la 300 euro/ha.  Aici păşunile se întind pe suprafeţe cuprinse între 60 şi 100 ha.

Fără taxă de acces

Bugetul estimat pentru activităţile pe 10 ani se ridică la 5,7 milioane de lei, fiind orientat către managementul diversităţii, turism, informare şi promovare, cercetare, administrare. Majoritatea veniturilor vor fi atrase prin proiecte pe fonduri europene şi guvernamentale, dar şi din autorizaţii de exploatare a lemnului sau a fructelor de pădure.

Custodele nu va impune o taxă de acces şi nu va îngrădi perimetrul ariei protejate.  Situl Valea Ierii, integrat în reţeaua Natura 2000, a fost declarat unul de importanță comunitară printr-un ordin al ministrului mediului. Iniţial, acesta avea suprafața de 6.149 ha, dar din 2011, datorită modificărilor legislative, ea s-a mărit la 6.302 ha.

Până acum, responsabilă de sit era APM, iar managementul era efectuat în comun de Primăria Valea Ierii şi de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Situl este situat în extravilanul localităților Valea Ierii (33% din suprafața comunei) şi Băișoara (12%). Cea mai mare suprafaţă este proprietate comunală (69%), urmată de cea stat (24%), privată (6%) şi a bisericii (1%).

Presiuni constatate

  • Exploatări forestiere fără acordul custodelui sau aviz de mediu. Cantităţi de lemn mai mari decât cele trecute în avize, distrugerea cuiburilor odată cu tăierea arborilor, stres provocat de poluarea fonică a drujbelor sau utilajelor de tractat
  • Turism necontrolat. Activităţile din staţiunile montane vecine Băişoara şi Buscat pot duce la alungarea animalelor de pe teritoriile de hrană şi adăpost, colectarea florilor protejate, smulgerea puieţilor de brad, molid, foioase
  • Mari construcţii de infrastructură. Ridicarea în zonele naturale ale sitului de hoteluri, pensiuni, case de vacanţă sau drumuri, cabluri electrice, canalizare pentru noi construcţii în dauna habitatelor şi speciilor sălbatice
  • Colectare neautorizată de fructe, plante medicinale, ciuperci. Poate avea impact negativ semnificativ şi culegerea în cantităţi mari asupra unor specii care au nevoie de acestea
  • Depozitare necontrolată a deşeurilor. Lipsa locurilor special amenajate şi a unui program de ridicare a acestora dacă locurile există

 
Plan de acţiune

  • Evitarea fragmentării habitatelor prin drumuri, reţele
  • Controlul acţiunilor de vânătoare la ierbivore, braconajului
  • Restricţii în schimbarea destinaţiei terenurilor
  • Interzicerea capturării speciilor de interes comunitar
  • Menţinerea a minim 5% din arborii uscaţi, mediu de viaţă pentru nevertebrate
  • Interzicerea arderii vegetaţiei, a păşunatului în pădure
  • Evitarea tăierilor rase la exploatările forestiere
  • Restricţii de plantare cu alte specii decât cele specifice zonei
  • Limitarea construirii de noi drumuri forestiere şi de explotare
  • Interzicerea autovehiculelor off road în afara drumurilor publice
  • Fertilizarea cu îngrăşăminte organice natural
Comenteaza