Marile lacuri ale Clujului, blocate în titlurile de proprietate

Marile lacuri ale Clujului, blocate în titlurile de proprietate

Administratorii fermelor preluate de la falimentara societate de stat Piscicola Cluj sunt blocați la accesarea fondurilor europene deoarece lipsa contractelor de concesionare îi împiedică să primească licența de acvacultură.

“Faceți ceva, dom’ ministru, că de cinci ani suntem prinși în această situație! Suntem fără datorii la stat, plătim redevență la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), avem autorizații de mediu, de protecție a barajelor împotriva inundațiilor, dar nu putem să facem investiții pe fonduri europene, nu ne putem achiziționa utilaje pe proiect deoarece nu avem contracte de concesionare pentru a putea obține licența. Nu din cauza noastră, ci din cauza Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și a ANPA, deoarece nu s-a realizat cadastrarea acelor terenuri”, acuză administratorii fermelor piscicole din zona Țaga – Geaca.

Prezent la Cluj, Gheorghe Ștefan, secretar de stat în MADR, le-a promis acestora că va face demersurile necesare pentru ca licența de acvacultură să nu fie condiționată de contractele de concesionare și să fie suficientă garanția activelor preluate de la Piscicola.

“Vrem să facem cadastrarea pe zone istorice – Ardeal, Banat, Moldova, Muntenia, prin intermediul unor licitații, pentru ca apoi să poată fi realizate acele contracte de concesionare. Facem această segmentare în ideea de a grăbi tot acest proces”, a menționat oficialul din MADR.

Totuși, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Cluj au atras atenția că procesul de cadastrare în numele statului român va fi foarte greu de realizat deoarece unele persoane au intabulat terenurile de sub aceste lacuri, așa cum s-a petrecut în cazurile Țaga Mare sau Geaca. “Mulți și-au ridicat cabane pe malurile acestor lacuri și au blocat accesul celor care operează lacurile, despre braconaj să nu mai vorbim”, au relatat aceștia.

Patrimoniul Piscicola Cluj era format din patru ferme: Geaca, Ţaga, Ciurila și Suatu, fiecare cu mai multe lacuri în subordine. Aceasta avea ca acționari societatea Titan Piscicola Geaca (57,75%) și ANPA București (42,25%), conform Termene.ro. În ultimul an în care s-a făcut raportarea financiară (2008) avea afaceri de 0,6 milioane de lei și 19 angajați. Societatea era inactivă fiscal, aflându-se sub incidența legii nr. 85/2006. Datoriile sale se ridicau la 1,4 milioane de lei. Titan Piscicola figura ca radiată de la Registrul Comerțului.  

Direcția Generală Pescuit a MADR a prezentat la Cluj programul pentru acvacultură și pescuit din viitoarea perioadă europeană de finanțare 2021-2027. Experții au dat detalii despre măsurile care vor fi lansate în perioada februarie – martie, principalele impedimente întâmpinate, demersurile necesare pentru remedierea lor și propuneri din partea sectorului piscicol pentru noua perioadă de programare a UE.

Comenteaza