Măsurile pentru susţinerea mediului de afaceri au intrat în vigoare

Măsurile pentru susţinerea mediului de afaceri au intrat în vigoare
| Foto: mediafax.ro

Ministerul Finanţelor Publice anunţă că ordonanţa 29 prin care Guvernul a adoptat mai multe măsuri care vizează susţinerea mediului de afaceri în contextul crizei provocate de coronavirusa fost publicată Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, OUG 29/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 230 de sâmbătă.

Actul normativ prevede că nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanţe de urgenţă şi neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă, iar aceste obligaţii fiscale nu sunt considerate restante.

De asemenea, Ministerul Finanţelor precizează că se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală. „Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti se aplică, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale”, se arată în comunicat.

Aceste măsuri fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încheierea stării de urgenţă.

Măsurile au fost adoptate în şedinţa de Guvern de miercuri.

„Având în vedere că Ministerul Finanţelor Publice a lansat un amplu program de garantare şi subvenţionare a creditelor pentru IMM-uri în scopul de a susţine mediul privat şi în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar şi măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecţii de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situaţie fiscală actualizată, s-a decis renunţarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declaraţiilor”, au mai anunţat reprezentanţii ministerului.

De asemenea, aceştia asigură contribuabilii că toate cazurile excepţionale şi argumentate de întârzieri în depunerea declaraţiilor vor fi tratate cu toată deschiderea şi indulgenţa prevăzută de lege.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza