Video Mediatorii bancari: ratele amânate de bănci nu se șterg. Vor crește cu până la 13%

Mediatorii bancari: ratele amânate de bănci nu se șterg. Vor crește cu până la 13%

Ratele pentru creditele ipotecare vor fi cu până la 13% mai mari, iar cele pentru nevoi personale cu 6% după expirarea perioadei de amânare din partea băncilor, avertizează Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

Instituția a precizat că amânarea ratelor la creditele contractate până în 30 martie 2020 este posibilă și în acest an. Pe fondul crizei sanitare generate de pandemie, guvernul a decis emiterea a două ordonanțe în 2020 (nr. 37 și 227), prin care devine posibilă amânarea ratelor datorate băncilor și instituțiilor financiare nebancare de consumatorii afectați prin diminuarea veniturilor.

560.000 de debitori au beneficiat de moratorii legislative și private, adică 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar. Deoarece amânarea plății ratelor produce o serie de consecințe, care pot avea valențe negative pentru consumatori, CSALB a transmis o serie de recomandări.

“Decizia amânării ratelor trebuie luată după o informare riguroasă. Ratele din perioada de amânare nu se șterg și nici măcar nu sunt “înghețate”, ci vor fi adăugate la efortul de plată după expirarea acestei perioade de amânare. Ratele pentru creditele ipotecare vor fi cu până la 13% mai mari, iar cele pentru creditele de nevoi personale vor crește cu 6%.

Consumatorul care solicită amânarea ratelor trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să nu aibă restanțe la plata creditului; să depună o cerere la bancă până pe data de 15 martie 2021; să facă dovada diminuării veniturilor ca urmare a pandemiei și amânarea ratelor să nu depășească nouă luni cumulate în 2020 și 2021. Dacă a beneficiat deja de o amânare a ratelor pentru nouă luni în 2020, consumatorul nu mai poate solicita încă o amânare.

Dacă problemele financiare ale consumatorilor persistă chiar și după o amânare de nouă luni a plății ratelor ori aceștia realizează că le va fi imposibil să plătească noile rate chiar în timpul perioadei de amânare, le recomandăm să se adreseze imediat CSALB pentru a solicita o negociere cu banca pe alte aspecte ale contractului (dobânzi, comisioane, sold, monedă) astfel încât să evite intrarea în incapacitate de plată și consecințele penalizatoare impuse de instituția de credit.

Amânarea ratelor reprezintă o rezolvare parțială a problemelor financiare, în timp ce negocierea cu banca/IFN în cadrul CSALB oferă o soluție personalizată care poate avea efect pozitiv pe toată durata creditului sau pentru toată valoarea împrumutului", conform instituției.

“Înregistrăm deja cereri în care unii consumatori sunt nemulțumiți de modul în care este calculată dobânda la credit, după amânarea ratelor. Facem un apel pentru ca ei să ia deciziile în deplină cunoștință de cauză, tocmai pentru a nu da naștere unor litigii ulterioare. 

Amânarea la plată nu presupune ștergerea ratelor din scadențarul pe care l-au agreat împreună cu banca și nici înghețarea plății acestora, deoarece după expirarea termenului de nouă luni se adaugă costuri noi. Amânarea la plată reprezintă doar un paleativ, o rezolvare parțială a problemelor consumatorilor.

În cadrul CSALB consumatorii își pot rezolva problemele pentru toată perioada de rambursare a creditului. Procesul de soluționare alternativă este complet gratuit pentru consumatori”, spune Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB

“Consumatorii trebuie să rețină că, dacă își suspendă ratele la credit, vor plăti după perioada de suspendare rate mai mari la creditul în derulare: cu 6% mai mult la un credit de nevoi personale, timp de cinci ani, și cu 13% mai mult la un credit ipotecar pe următorii cinci ani.

Deci plătești la un credit de nevoi personale trei rate în plus pentru suspendarea cu 9 luni a creditului sau, la un credit ipotecar, plătești șase rate în plus doar pentru că ai apelat la această variantă. Din fericire, există soluții mai bune decât amânarea ratelor.

Imediat după ce a început pandemia, băncile au acordat propriilor debitori facilități mai bune decât cele din Ordonanță: nu au calculat dobânzi pentru perioada suspendată sau au ținut cont de problemele personale ale debitorilor”, spune Irina Chițu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro.

CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere sau negociere este desemnat un conciliator. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza