Medicamentele fabricate la Turda vor ajunge pe 130 de piețe internaționale: „1 din 4 europeni va avea medicamente din județul Cluj”

Medicamentele fabricate la Turda vor ajunge pe 130 de piețe internaționale: „1 din 4 europeni va avea medicamente din județul Cluj”
| Foto: Stada România

Oficialii Stada România afirmă că viitoarea fabrică de la Turda va produce medicamente pentru 130 de piețe internaționale, iar 1 din 4 europeni va avea pastile fabricate în județul Cluj.

Nemții de la stada construiesc în prezent o fabrică de pe un teren de peste 100.000 mp în parcul industrial Arieş din Turda, județul Cluj. Acolo se vor produce medicamente care vor fi distribuite pe 130 de pieţe unde activează grupul german. Primele cutii de medicamente se estimează că vor ieşi din fabrică în octombrie 2024, după o investiţie de circa 65 milioane de euro.

Medicamentele din Turda vor ajunge pe 130 de piețe internaționale / 1 din 4 europeni va avea leacuri produse în județul Cluj.

„Facilitatea de la Turda va fi cea mai nouă şi cea mai mare facilitate de producţie din grupul Stada şi produsele pe care va scrie «fabricat în România», în Turda, vor fi distribuite în 130 de pieţe“, a mai Mihai Fugarevici, general manager al Stada România, potrivit ZF.

Capacitatea estimată este de 120 milioane de cutii de medicamente pe an, iar Fugarevici afirmă că atunci când fabrica va începe să producă la capacitate maximă, unu din patru europeni va avea o cutie de medicamente produsă în fabrica aflată în construcţie acum în România.

„Anul 2022 a fost un an foarte intens pentru STADA în România. Am finalizat transferul de business Walmark, am lansat molecule noi pentru arii terapeutice complexe şi foarte importante, am adus terapii inovatoare pentru boala Parkinson şi am demarat lucrările de construcţie pentru fabrica de la Turda. Peste toate aceste provocări, am reuşit să devenim şi lideri de piaţă pe anumite categorii de produse fără prescripţie medicală. Şi dacă ne gândim la provocările economice actuale, creşterea inflaţiei, a costurilor cu materia primă la nivel global, criza geopolitică de la graniţe, scumpirea utilităţilor, realizăm că am construit totuşi premize foarte solide pentru 2023, iar obiectivul nostru de a intra în top 5 producători de medicamente generice din România este din ce în ce mai aproape." a declarat Mihai Fugarevici, Country Manager STADA România, potrivit unui comunicat.

Stada România construiește de la zero o fabrică de medicamente în orașul Turda din județul Cluj. Aceasta va fi gata în octombrie 2024, iar investiția va fi de 48,3 milioane de euro. Mai mult de 20 de milioane de euro din totalul de 48.3 vin de la stat. Fabrica urmează să fie construită în parcul industrial Arieş din Turda pe un teren de 100.000 metri pătrați.

„Am ales Turda pentru că este un oraș situat în inima unei regiuni importante din punct de vedere strategic pentru Grupul STADA”, a explicat Mihai Fugarevici, director general al STADA România.

Unitatea de producție și ambalare va cuprinde inițial nouă linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. 

Resursa umană este întot­deauna o provocare din Europa în acest moment. Industria farma este una elitistă şi atrage multe talente şi oferă prilejul dezvoltării regionale, fiind una bine plătită şi tehnologizată. În 2025 vor fi 400 de angajaţi la Turda şi cei mai mulţi vor fi cu studii superioare. Am început recrutarea şi până la final de an vor fi 60. Pentru început vorbim de o etapă tehnică. În prima fază este cea de autorizare, autorizaţiile de construire, mediu, canal. Urmează construcţia clădirilor, tehnologizarea lor. Producţia de medi­camente va demara la jumătatea lui 2024“, a explicat directorul Stada România în 2022.

În prezent, echipa este de 208 angajaţi în cele 3 centre operaţionale, urmând ca la Turda, echipa să crească cu peste 370 de noi angajaţi, la finalizarea proiectului, în octombrie 2024, se mai arată în comunicat.

Veroljub Ljubinkovic este directorul fabricii și cel care se ocupă de etapele construcției. Acesta are o vastă experiență în piața farmaceutică, în țări precum Rusia sau Serbia (acolo a absolvit la Universitatea din Belgrad).

Producătorul german de medicamente, STADA, a investit până acum 14 milioane de euro în fabrica de medicamente de la Turda, judeţul Cluj.

Stada Hemofarm a încheiat anul 2022 cu afaceri de 58,2 milioane lei, în creştere cu 63% faţă de anul 2021 şi a realizat un număr de 8945 de testări serii produse

Comenteaza