Consulii Italiei și Kazahstanului la Cluj: mesaj de susținere a economiei

Consulii Italiei și Kazahstanului la Cluj: mesaj de susținere a economiei

Fondurile de 1,8 bilioane de euro puse la bătaie în Uniunea Europeană vor contribui la depășirea rapidă a crizei sanitare, susțin cei doi diplomați din Cluj, Massimo Novali (foto) și Erghin Hagicalil.

Ei au transmis clujenilor un mesaj cu ocazia Zilei Europei, alături de Hans E. Tischler, consulul Germaniei la Sibiu. “Din punct de vedere financiar, din partea UE s-au pus la dispoziţie pachete uriaşe de întrajutorare pentru măsuri de urgenţă în ameliorarea crizei sanitare, în fortificarea sistemelor sanitare şi diminuarea consecinţelor socio-economice ale pandemiei. Pachetul european de 1,8 bilioane de euro nu poate fi privit decât ca unul istoric.

UE dovedeşte printr-un întreg set de măsuri că este operaţională şi se implică pentru o depăşire rapidă a crizei. Fondul de redresare include planurile de măsuri naţionale ale statelor membre. Pilonii principali ai acestui fond sunt reconstrucţia şi depășirea crizei, măsuri de sprijinire a investiţiilor private, fortificarea pieţei interne pentru accelerarea transformărilor ecologice şi digitale.

Fiecare stat membru trebuie să îşi prezinte planurile cu propriile proiecte de investiţii şi reforme, mereu în strânsă corelaţie cu obiectivele mai sus amintite. Datorită noului mecanism de condiţionalitate, plata fondurilor europene se va face pentru prima oară în funcţie de respectarea standardelor statului de drept. E un pas important - o UE puternică are la bază o fundaţie de valori viguroasă”, specifică diplomații din Transilvania.

Aceștia consideră că UE a dovedit că este o comunitate de valori, construită pe fundaţia democraţiei şi a statului de drept. “UE este o comunitate a solidarităţii care este unită tocmai în perioadele de criză. Faptul că punerea de acord între membrii UE nu este mereu facilă nu schimbă cu nimic voinţa de nezdruncinat de a întări această comunitate a  solidarităţii şi de a funcţiona totodată ca motor pentru o dezvoltare conformă cu cerinţele viitorului.

UE a dovedit că poate prelua anumite măsuri precum ar fi coordonarea de acţiuni de întrajutorare, pe care statele membre nu le-ar fi putut implementa în acest fel de unele singure. Modelul european necesită acţiuni comune şi hotărâte din partea noastră, a tuturor. După cum am putut observa cu toţii în ultimele luni, este un privilegiu să fii cetăţean al UE.

Din acest motiv ar trebui să fim cu toţii dispuşi să ne apărăm convingerile în ce priveşte democraţia şi statul de drept, libertatea de opinie şi cea a presei şi să le protejăm corespunzător acolo unde sunt în pericol. Doar împreună suntem puternici şi putem să abordăm cu fermitate provocările viitorului”.

Comenteaza