Metroul de Cluj, greu de finanțat. "Ni s-au înjumătățit fondurile de infrastructură"

Metroul de Cluj, greu de finanțat. "Ni s-au înjumătățit fondurile de infrastructură"

Proiectul metroului va fi dificil de concretizat din bani europeni pe viitorul exercițiu financiar al Uniunii Europene deoarece sumele destinate infrastructurii din România vor scădea la jumătate, în condițiile în care municipiul încă nu are un operator de transport eligibil, susține ministrul fondurilor europene, Roxana Mînzatu.

"În România avem un singur operator de metrou eligibil, însă și pentru proiectele Metrorex a fost dificil să obținem fonduri europene. Iar Clujul încă nici nu are un astfel de operator. În plus, în viitorul exercițiu financiar al UE, 2021 - 2027, țara noastră va dispune de 5 miliarde de euro pentru toate marile sale proiecte de infrastructură față de 10 miliarde în acest exercițiu. Statele din Vest nu sunt atât de dornice să finanțeze proiectele de infrastructură din Est, de care noi avem atât de mult nevoie", a spus ministrul.

În schimb, Clujul va putea obține fonduri europene pentru proiectele pe care le inițiază Alianța Vestului (formată din municipiile Timișoara, Oradea, Arad și Cluj-Napoca. "Este vorba despre investițiile teritoriale integrate", a spus Mînzatu.

Acest tip de investiție permite statelor membre ale UE să pună în aplicare programe operaţionale la nivel intersectorial şi să recurgă la finanţare provenind de la mai multe axe prioritare pentru a asigura punerea în aplicare a unei strategii integrate pentru un teritoriu specific.

Ministrul a menționat că principalele artere rutiere considerate ca prioritare la finanțare de la nivel european vor fi cele de pe traseul Coridorului de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac - București - Constanța), iar Guvernul României va miza în exercițiul financiar viitor pe Autostrada Sibiu - Pitești.

Roxana Mînzatu a anunțat că gradul de absorbție a fondurilor europene în România este de 32%, sub media europeană de 34%, punând acest lucru pe problemele de la licitații, dar și pe lipsa forței de muncă.

"Am avut o întâlnire cu conducerea Companiei de Apă Someș Cluj, care a accesat un proiect de 355 de milioane de euro, iar cei de acolo ne spuneau că majoritatea celor 4-6 licitații pe care le-au derulat până acum a venit un singur ofertant; în aceste condiții nu prea putem vorbi despre concurență".

Pentru viitorul exercițiu financiar, ministerul va propune Programe Operațional Regionale (POR) descentralizate, în care axele acestora să fie dimensionate în funcție de specificul regiunii. "Ne vom întâlni cu reprezentanții agențiilor de dezvoltare regională cărora le vom expune acest aspect. Nu este normal să ai un POR cu aceeași componență în toate regiunile", a spus Mînzatu.  

Ministrul s-a aflat ieri la Cluj-Napoca pentru a semna prima rundă de contracte de finanțare pentru entitățile - umbrelă din Transilvania (primării, asociații, fundații) care vor primi fonduri nerambursabile în cadrul liniei de finanțare destinate întreprinderilor sociale din Programul Operațional Capital Uman (POCU).

Aceste entități vor beneficia de sume între 10 și 12 milioane de lei pentru a subvenționa cu până la 100.000 de euro proiecte ale întreprinzătorilor care vor înființa afaceri cu componentă socială nonagricolă (crearea de locuri de muncă, activități de întreținere a spațiului verde, restaurante gestionate de persoane cu dizabilități). Programul se ridică la 70 de milioane de euro și vizează înființarea a 2.200 de astfel de afaceri la nivel național.   

Cinci pentru studiul de prefezabilitate

21 de firme s-au arătat interesate de licitația pentru realizarea studiului de prefezabilitate a metroului și studiul de fezabilitate pentru trenul metropolitan în Cluj-Napoca. În final, s-au înscris cinci. Oferta câștigătoare va fi anunțată în noiembrie. Acestea sunt depuse de asocierile conduse de SWS Engineering, Explan, Metroul SA, Eurocerad, respectiv compania Egis Rail. Valoarea estimată a studiilor pentru metrou și tren metropolitan se ridică la 10 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată.

Comenteaza