Metroul și trenul metropolitan de Cluj, pe lista de investiții a guvernului

Metroul și trenul metropolitan de Cluj, pe lista de investiții a guvernului

Planul național de investiții și relansare economică elaborat de guvern include la capitolul infrastructură de transport marile proiecte ale Primăriei Cluj-Napoca: metrou, tren metropolitan, centură metropolitană. Nu lipsesc Autostrăzile Transilvania și Sebeș - Turda, dar și trenul de mare viteză Cluj - Oradea. 

În plan au fost incluse proiectele metrou Cluj-Napoca - magistrala Gilău – Florești – Cluj-Napoca și tren metropolitan Nădășelu – Baciu – Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Bonțida.

Documentul mai prevede conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport pan-europene, prin demararea lucrărilor la 3.000 km de autostrăzi și drumuri expres în perioada 2020-2030, cu un cost estimat la 31 de miliarde de euro.

Aici sunt incluse proiecte rutiere ca Autostrada Transilvania (A3) Nădășelu – Suplacu de Barcău, Autostrada Sebeş-Turda, centura metropolitană Transregio Gilău – Cluj-Napoca – Apahida sau proiecte noi de modernizare a căii ferate în scopul asigurării obiectivelor de conectivitate, printre care Suceava - Cluj-Napoca sau Cluj-Napoca - Episcopia Bihor. 

Ele sunt incluse la investiții în 3.000 km de cale ferată, în perioada 2020-2030, cu un cost estimat de 18 miliarde de euro.

Comenteaza