Ministrul Agriculturii: 70% din operatorii de pe piața laptelui au redus deja prețul

Ministrul Agriculturii: 70% din operatorii de pe piața laptelui au redus deja prețul
| Foto: 8th - Depositphotos.com

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă, joi, la începutul şedinţei de guvern, că „70% din operatorii care sunt pe piaţă ar fi în situaţia să răspundă la acel acord” privind reducerea preţului la lapte.
 

„Doresc să îmi prezentaţi, împreună cu Consiliul Concurenţei, măsurile pe care le-am discutat împreună cu fermierii pe ceea ce înseamnă industria laptelui. Au fost discuţii care au fost agreate cu procesatorii şi cu retailerii, discutăm de toţi jucătorii aflaţi pe acest lanţ şi ştiu, până în acest moment, că au fost acceptate aceste decizii de către majoritatea procesatorilor şi au contribuit împreună cu lanţurile de comercializare la scăderea preţului laptelui la raft. La acea întâlnire am discutat că se va coordona de la nivelul Ministerului Agriculturii un grup de lucru fermieri-procesatori, pentru a lua măsurile care se cuvin pentru decizii pe termen mediu şi lung, astfel încât să nu mai întâmpinăm astfel de probleme”, a spus Nicolae Ciucă la începutul şăedinţei de guvern.

Daea a verificat prețul laptelui în prima zi a reducerii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că pe 1 mai a fost personal să vadă dacă preţul laptelui a fost redus.

„Conform celor stabilite împreună, în 1 mai m-am dus personal să văd care care este situaţia în magazine, la raft, să văd dacă s-a operaţionalizat această măsurtă care trebuia implementată. Discutând şi cu dl. preşedinte al Consiliului Concurenţei, am primit informaţia de la dumnealui că 70% din operatorii care sunt pe piaţă ar fi în situaţia să răspundă la acel acord. (...) În fiecare dimineaţă, aşa cum aţi dispus, la 7.30, am conferinţă cu ţara şi la structurile judeţene îmi prezintă bonul care atestă valoarea respectivă şi dacă s-a operat reducerea”, a răspuns Daea.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că toate marile lanţuri de magazine participă la acest program.

„Majoritatea procesatorilor a declarat intenţia faptul că participă la program. Aplicarea diferă de la magazin la magazin, pentru că sunt sute de magazine şi câteva zeci de produse, pe ansamblu sunt mii de produse la care trebuie operate aceste reduceri deci evident că aplicarea nu este integrală în momentul de faţă. Ne aşteptăm să mai dureze câteva zile până când vedem generalizată în toate magazinele, lanţurile şi la toată gama producătorilor. Noi avem monitorul preţurilor, avem imaginea tuturor preţurilor la toate alimentele din marile lanţuri de magazine, avem această bază de date şi o să comparăm preţurile de la 11 aprilie, data la care s-a ajuns la acest acord şi preţurile pe care le practică ei şi în măsura în care vedem că nu se aplică, cerem clarificări. E posibil ca uneori să nu fie lapte românesc şi atunci să nu intre în programul acesta de reducere şi noi nu vedem în Monitor, vedem doar preţul. E posibil să fi fost deja în promoţie, la 11 aprilie şi atunci să nu apară reducerea. Acolo unde vedem discrepanţe, o să cerem clarificări”, a adăugat Chiriţoiu.

„Toate chestiunile ascestea trebuie clarificate şi tot ceea ce trebuie să rezulte la final este angajamentul pe care l-am avut cu toţii, instituţiile statului, producători, procesatori, lanţuri comerciale”, a încheiat premierul Nicolae Ciucă.

Conform unui acord, de la 1 mai, preţul laptelui la raft ar fi urmat să fie redus cu 20%. Reducerea se aplică laptelui de provenienţă românească, fără să fie inclus în vreo promoţie, şi se va împărţi între retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).

Comenteaza