Ministrul agriculturii, promisiuni îndrăzneţe la Cluj: "În România nu se întrerupe creșterea porcilor în gospodării". 12 judeţe afectate de pesta porcină

Ministrul agriculturii, promisiuni îndrăzneţe la Cluj: "În România nu se întrerupe creșterea porcilor în gospodării". 12 judeţe afectate de pesta porcină
| Foto: Diana Cimpean

Creșterea porcilor în gospodăriile din România va continua, în ciuda apariţiei de focare de pestă porcină africană (PPA) în 12 judeţe din ţară, dă asigurări, de la Cluj, ministrul agriculturii.

"În România nu se întrerupe creșterea porcilor în gospodării, dar aceasta trebuie să se facă cu respectarea condițiilor sanitare veterinare. Din nefericire, nu toți au respectat aceste condiții. Să nu se creeze impresia că în gospodăriile populației este dezordine, dar este suficient ca unu sau doi crescători să nu respecte aceste condiții pentru ca o boală să se cuibărească gospodăriile lor și apoi să nu mai poată fi ținută sub control", a declarat Petre Daea. 

Ministrul susține că, încă de la apariția primului focar în România, autoritățile sanitare veterinare au acționat corect și eficace în prevenirea răspândirii pestei porcine pe teritoriul ţării. 

"Suntem preocupați să eradicăm pesta porcină africană, să restrângem viteza ei de înaintare. Nu e ușor, nici simplu, nu e nimeni în lume care să cunoască în totalitate cum trebuie să se lucreze în acest domeniu.  Autoritățile sanitare veterinare din România au depistat la timp existența acestui virus.

Vigilența autorităților veterinare se probează prin faptul că primul focar a fost depistat la 6 km de Ucraina, țară unde acest virus zăcea din 2012.  Au acționat corect și se poate proba prin faptul că primul focar a fost închis în 15 octombrie (2017, n. red.), când s-a dat de către comisie libertatea zonei. Virusul a reapărut după câteva luni, respectiv în 11 ianuarie (2018, n. red.). Am intervenit și am realizat ceea ce trebuia din punct de vedere sanitar", conchide Petre Daea.

La evenimentul la care a participat ministrul agriculturii a fost prezent şi comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, care a precizat că PPA este o problemă răspândită în mai multe state ale Uniunii Europene.

"PPA este o problemă pentru mai multe state membre. Purtăm discuții despre ce măsuri trebuie luate în plus în România pentru oprirea răspândirii bolii, despre cum putem ajuta fermierii afectați. În ultimele 24 de ore a fost detectată o izbucnire a bolii și pe teritoriul Belgiei", a subliniat Hogan.

Comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură și dezvoltare rurală, comisarul european Corina Crețu, responsabil pentru politică regională, ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi europarlamentarul PNL de Cluj Daniel Buda, au participat, vineri, la Cluj, la conferinţa "Un buget modern pentru o Uniune Europeană mai puternică", găzduită de UBB. 

După conferinţă, cei doi comisari europeni au luat parte la Zilele Recoltei, eveniment ce are loc pe platoul Sălii Sporturilor, urmând ca apoi să viziteze o podgorie de la Turda şi o fermă zootehnică de la Mociu, ambele afaceri fiind dezvoltate cu fonduri europene. 

12 focare în România, peste 230.000 de porci sacrificaţi 

PPA s-a răspândit în 207 localităţi, din 12 judeţe, cumulând 98 de focare şi 57 de cazuri la mistreţi, iar la nivel naţional au fost sacrificaţi 232.722 de porci, informa Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la 13 septembrie 2018. De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, PPA evoluează în două zone geografice, iar numărul mare de îmbolnăviri şi sacrificările au început să apară din această vară.

VEZI ȘI: Pesta porcină în România, date oficiale! Focare în 12 judeţe, peste 230.000 de porci sacrificaţi

Comenteaza