Mizele constructorilor clujeni pentru noul sezon de piaţă

Mizele constructorilor clujeni pentru noul sezon de piaţă
BCU îşi selectează constructorul pentru noul corp, "Hollywood-ul pitic" a atras 16 oferte, iar parcurile industriale şi centrele de afaceri anunţate aduc speranţele de şantiere mari.
">

Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga (BCU) a lansat la jumătatea lunii procedura (cerere de oferte) pentru selecţia constructorului care se va ocupa de realizarea extinderii clădirii din centrul oraşului.

Contractul este de 13,5 milioane de lei şi vizează infrastructura şi suprastructura corpului nou de depozit cu acces liber la raft şi lucrări conexe: devierea branşamentului de apă, amenajarea terenului, demolările necesare. Data limită de depunere a ofertelor este 3 decembrie, urmând ca acestea să fie deschise ziua următoare. Criteriul de selecţie este preţul cel mai mic. BCU a primit în această toamnă autorizaţia de construire pentru extinderea de pe str. Clinicilor. Investiţia pentru noul corp de depozit, cu acces liber la raft, a fost estimată la 3 milioane de euro, iar fondurile vor fi direcţionate din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Construcţia nouă urmează să asigure în primul rând spaţii pentru extinderea depozitelor de carte care se vor rezolva în varianta bibliotecilor deschise. Noua clădire va fi ridicată pe un teren de 1.200 mp şi va include pe lângă spaţiile de lectură o sală de conferinţe, ateliere de multiplicare, legătorie şi digitizare, spaţii de parcare. Clădirea nouă va avea o suprafaţă de 4.575 mp.

Lucrările mari sunt puţine şi în mediul privat, şi în investiţiile publice, spun jucătorii din construcţii. "Noi ne pregătim pentru proiectul de la BCU. Ca valoare, acesta ar fi unul dintre cele importante de care ştim. În rest, sigur, se mai anunţă şi unele proiecte private, se vorbeşte despre investiţiile de la Jucu, despre Michelin la Zalău, dar aici datele nu sunt foarte certe. Investiţiile private sunt mai discrete. Pe zona privată noi, de pildă, suntem în discuţii pentru construcţii pe segmentul de locuinţe şi pe cel hotelier, în valoare de 15 milioane de lei, în Cluj. Lucrările mari sunt puţine şi greu de contractat fiindcă se luptă pe ele multe companii. Pentru noi, partea bună este că avem lucrări asigurate pentru începutul anului, avem primele patru luni acoperite", a menţionat Dorin Oltean, director TCI Contractor General.

Printre cele mai mari proiecte locale ce vor avea nevoie de constructori în lunile următoare se numără cele anunţate în parcul industrial Tetarom III şi două centre de afaceri, potrivit datelor IBC Focus, companie de consultanţă care gestionează o bază de date cu şantierele active din ţară. "Per ansamblu, ne aşteptăm la un an 2013 ceva mai bun pe piaţa construcţiilor decât anul în curs. Se anunţă câteva proiecte interesante, chiar dacă din ce s-a văzut în 2012, există zone învecinate în care se află în derulare mai multe proiecte decât la Cluj, de pildă în Bihor. Mai există apoi un sector oarecum nesigur, care poate genera activitate pentru constructori - este vorba de proiectele realizate cu finanţare europeană. Dar aici avem cazuri de proiecte care deşi anunţate nu au mai ajuns în şantier fiindcă au fost probleme cu obţinerea banilor", a menţionat Adriana Bodron Spătaru, managing partner al IBC.

Printre cele mai mari proiecte noi aşteptate de piaţa construcţiilor în 2013 se află cel pregătit de fondul de investiţii New Europe Property Investments şi de omul de afaceri Ovidiu Şandor: un complex de birouri şi servicii de 52.000 mp pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul. Procesul de selecţie a constructorului este încă în derulare. Un alt proiect de mari dimensiuni este cel de reconversie a fostei fabrici de mobilă Libertatea, din vecinătatea gării, care va avea nevoie de constructor anul viitor. Beneficiarii au primit în această săptămână avizul pentru Planul Urbanistic Zonal, iar documentaţia pentru autorizaţia de construire va fi depusă în decembrie. Lucrările de construcţie sunt programate pentru primăvară. Prima etapă a lucrărilor de reconversie vizează amenajarea de spaţii de 7.000 mp pentru birouri, dar şi amenajarea de zone publice.

O licitaţie, 16 ofertanţi

Nu mai puţin de 16 companii au depus oferte în speranţa de a câştiga contractul de peste 11 milioane de euro pentru construirea "Hollywood-ul pitic" de la Cluj. Companii cu activitate la nivel naţional, grupuri străine, dar şi cei mai puternici constructori clujeni vor să construiască Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative de pe Dealul Lomb. Beneficiarul lucrării este Primăria Cluj-Napoca.

 

Comenteaza