Moisă, BT: start up-urile au dificultăţi în finanţarea bancară: pornesc 20, după doi ani rămân doar 4-5

Moisă, BT: start up-urile au dificultăţi în finanţarea bancară: pornesc 20, după doi ani rămân doar 4-5
Majoritatea start up-urilor vor avea dificultăţi majore în finanţarea afacerii, din cauza lipsei de experienţă şi de perspectivă, recunoaşte directorul executiv al Băncii Transilvania. "Pornesc la drum 20, iar peste doi ani stăm de vorbă cu patru sau cinci, restul se pierd pe drum", spune el.

"Dacă vom aştepta banca perfectă, care să finanţeze pe bază de business plan, vom avea de aşteptat mult. După 15 ani de experienţă în banking şi în zona asta tumultoasă de IMM-uri, pot spune că un tânăr întreprinzător are nevoie de obstacole. Dacă nu, te poţi trezi cu o firmă cu angajaţi şi respnsabilităţi, şi atunci când vin obstacolele vei constata că nu ai un stomac care să digere greutăţile. Aceste lucruri trebuie să se discearnă cât mai repede, pentru că astfel se triază antreprenorii. Nu toată lumea are vocaţie de antreprenor, şi nu e nicio problemă. Nici eu nu ştiu dacă am acest gen de curaj", a spus el.

Moisă recunoaşte că şi în ce priveşte Banca Transilvania, finanţările sunt asigurate cu mari dificultăţi, cel puţin pentru start up-uri. "Nici noi n-am finanţa un start-up decât în anumite condiţii. Jumătate dintre firmele înregistrate nu ajung să îndeplinească un an de viaţă, indiferent de planul de business. Dintre cei rămaşi, altă jumătate nu face 24 de luni. Au plecat 20 la drum, iar peste doi ani stăm de vorbă cu 4-5 din ei", explică el.


Pentru start up-uri, cea mai bună sursă de bani pentru investiţii sunt familia şi prietenii antreprenorului, arată el. "Ar fi mai simplu dacă i-am trimite la părinţi şi la prieteni, şi apoi ar putea veni înapoi la noi. Dar nu, sunt lăsaţi să aştepte trei luni, timp în care omul speră. Avem structural o problemă în a spune „nu" direct", adaugă el.

Comenteaza