Moştenitorii Nokia, activi din 2013

Moştenitorii Nokia, activi din 2013
Cele două grupuri din Tetarom III, Bosch şi De'Longhi, au început deja operaţiunile. Cei doi investitori au ajuns deocamdată la 700 de angajaţi.

Noul centru de cercetare şi dezvoltare Bosch a fost deschis în această lună, a anunţat conducerea grupului. Bosch a început să testeze şi să livreze primele produse fabricate în noua unitate de producţie, care se deschide oficial anul viitor. În martie va fi pusă în funcţiune o nouă fabrică De'Longhi.

Centrul Bosch de la Cluj e primul deschis de concernul german în România, iar înainte de punerea în funcţiune, inginerii angajaţi au fost trimişi la unităţi de cercetare ale companiei din Germania şi Ungaria, unde au fost instruiţi, fiind implicaţi în primele lor proiecte de lucru. Până la sfârşitul lui noiembrie, Bosch a angajat aproape toate cele 325 de persoane de care avea nevoie anul acesta pentru activităţile de cercetare şi producţie, a anunţat conducerea grupului. Concernul german va continua procesul de angajare şi anul viitor. La nivel global, grupul Bosch lucrează cu 42.000 de cercetători, iar anul trecut a înregistrat 1.775 de patente. Investiţiile în cercetare şi dezvoltare ajung anual la 9% din vânzările totale ale grupului.

Bosch şi-a ales portofoliul de cercetare din România în funcţie de zonele de dezvoltare „cruciale" pentru grup. „Prin dezvoltarea de algoritmi de procesare a imaginilor pentru sistemele avansate de asistenţă pentru şoferi, inginerii români vor contribui la realizarea viziunii de conducere automată şi fără accidente. Această viziune presupune activităţi în domeniul sistemelor de asistenţă la parcare, de frânare automată şi de manevrare a autovehiculelor", conform conducerii companiei. Bosch lucrează şi la soluţii pentru producerea şi utilizarea energiei electrice din surse regenerabile. „În acest scop, inginerii din Cluj implementează soluţii embedded inovatoare pentru invertoare fotovoltaice, folosind în premieră mondială o combinaţie a tehnologiei RFID, a comunicaţiei Ethernet şi a senzorilor de mişcare non-contact pentru controlul dispozitivelor. Pentru asigurarea calităţii, produsele noi, cu o complexitate crescută, sunt testate în noul laborator prin probe de anduranţă ale prototipurilor, în condiţii de îmbătrânire accelerată şi prin analize fizice ulterioare ale dispozitivelor testate. În viitor, domeniile de activitate vor fi extinse", au precizat reprezentanţii concernului.

Bosch a investit 77 de milioane de euro la Cluj, iar noul centru de cercetare şi producţie ocupă 38.000 mp. Până la sfârşitul anului, 325 de angajaţi îşi vor desfăşura activitatea în producţie şi cercetare. Până acum, au fost angajaţi 300. Din punct de vedere organizaţional, noul centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvoltă şi produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Grupul este reprezentat în România în Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara. La începutul anului, numărul total de angajaţi ai concernului în România era de circa 1.400, cu o estimare de 2.000 până la finalul lui 2013.

Vecinii italieni din parcul industrial Jucu au început activitatea în 2013, în fostele hale Nokia preluate, şi se pregătesc să finalizeze lucrările la o nouă fabrică. „Avem acum 400 de angajaţi şi aşa vom închide anul. Lucrările pentru noua fabrică sunt aproape finalizate; va fi pusă în funcţiune în martie. Selecţia de personal va continua anul viitor", a menţionat Valentin Peter, resourcing manager la De'Longhi România. Unitatea preluată de la producătorul de telefoane şi noua fabrică în curs de realizare sunt proiecte independente, urmând, ca după ce clădirea nouă devine funcţională, aceasta să opereze ca furnizor pentru fabrica existentă. De'Longhi a preluat fosta hală Nokia pentru producţia de expresoare de cafea de uz casnic şi a făcut primele angajări, chiar dacă termenele iniţial estimate au fost decalate.

Gol greu de umplut

Ocupantul-vedetă al Tetarom III, Nokia, a anunţat în 2011 că a decis să închidă fabrica de telefoane, în cadrul unui plan global de restructurare. Firma înregistrată de Nokia la Cluj era în 2010 al doilea cel mai mare exportator din România şi avea în judeţ 2.000 de angajaţi.

 

Comenteaza