“Multe apartamente de două camere din Cluj nu se vor califica pentru Prima Casă”

“Multe apartamente de două camere din Cluj nu se vor califica pentru Prima Casă”

Doar apartamentele cu una și două camere s-au încadrat în 2018 în programul Prima Casă, iar în acest an nici cele din a doua categorie nu se vor mai califica, în orașele mari ale țării.

Modificările la Prima Casă îi vor face pe cei din marile orașe să nu își mai permită locuințe, au remarcat specialiștii intervievați de platforma online ImoExpert. Limitarea la 70.000 de euro elimină majoritarea proiectelor noi din marile orașe pentru că dezvoltatorii imobiliari nu vor mai putea pune la dispoziție apartamente care să se încadreze în preț.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a trimis în Parlamentul României un proiect de lege prin care se schimbă condițiile pentru Prima Casă. Prețul pentru o locuință ar urma să fie de maximum 70.000 de euro, din care 66.500 valoarea finanțării.

Autoritățile vor să introducă și un prag maxim de venituri pentru cei care vor să își ia o casă. Acesta ar urma să fie de 4.500 de lei net pentru o familie sau de 7.000 de lei pentru o familie cu cel puțin un copil. Nu se vor mai califica nici multe apartamente de două camere.

Răzvan Ionescu, director de marketing la Impact Developer & Contractor, susține că românii caută apartamente de trei camere, dar fac un compromis la două camere când văd care sunt prețurile. Modificările propuse programului Prima Casă vor elimina și multe apartamente de două camere, menționează acesta.

”În ultimii ani interesul a scăzut odată cu orientarea noastră către apartamente mai mari, de trei camere, care treptat au ieșit din vizorul celor care urmăreau o finanțare cât mai integrală prin Prima Casă. Practic, doar apartamentele cu două camere în 2018 s-au mai calificat,iar din acestea în noul program se pare că nici ele nu se vor mai califica, urmare a scăderii acelui prag de preț maxim”, a spus Ionescu.

“Probabil că una dintre marile restricții, cel puțin pentru marile orașe, este prețul maxim. Dacă în cazul unei familii cu un venit de 7.000 de lei există posibilitatea finanțării unor apartamente de trei camere poate peste acest prag (70.000 de euro, n. red.), limitarea la preț maxim practic scoate din aria eligibilitate majoritatea proiectelor rezidențiale noi din București.

Foarte puține dintre proiecte se vor califica. Și nu vorbim doar de București, probabil și alte mari orașe din țară, vorbim de Cluj și Constanța, Iași și Timișoara”.

Comenteaza